ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Αμετακίνητη η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Κυπριακό: Αμετακίνητη η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων
DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS

«Η Τουρκία δεν αλλάζει της θέση της στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ούτε πρόκειται να υποχωρήσει χωρίς να τεθεί υπό εγγύηση η τουρκοκυπριακή κοινότητα», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα της ασφάλειας χωρίς να λυθούν άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι το Κυπριακό συζητήθηκε και στο Υπουργικό της Τουρκίας σήμερα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία στηρίζει δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση. «Δηλώσαμε ότι δεν μπορεί να ιδρυθεί ειρήνη που δεν θα είναι δίκαιη και περιεκτική», είπε.

«Κάποιες φορές στις διαπραγματεύσεις υπάρχει εμπλοκή, αλλά με κάποιο τρόπο αυτές συνεχίζονται θετικά. Εμείς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων δεν θα υποχωρήσουμε χωρίς να λύσουμε τα άλλα θέματα» τόνισε, σημειώνοντας ότι το θέμα του εδαφικού και ο χάρτης σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να συζητηθεί. «Θέλω να πω ότι και στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης που η ελληνοκυπριακή πλευρά πότε - πότε θέλει να διαδίδει, η στάση της Τουρκίας είναι θετική» υποστήριξε. Η Τουρκία, ανέφερε, «συνεχίζει τη θετική της προσέγγιση στο τραπέζι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ