ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Επιτυχημένη η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Βόρεια Κορέα: Επιτυχημένη η εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου
REUTERS/Kim Hong-Ji

Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην Βόρεια Κορέα μετά την «επιτυχημένη», όπως χαρακτηρίστηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος θα μπορούσε να «χτυπήσει οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου». 

Η εκτόξευση της Τρίτης έγινε υπό την επίβλεψη του Κιμ Γιονγκ Ουν και όπως ανέφερε η ίδια πηγή ο πύραυλος Hwasong-14 έφτασε σε ύψος 2,802 χιλιομέτρων και χτύπησε τον στόχο του ύστερα από πορεία 39 λεπτών.

Εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Ο μεσαίας ακτίνας δράσης βαλλιστικός πύραυλος κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, αλλά και την ιαπωνική κυβέρνηση.

2017 07 04T070923Z 146452299 RC1D0EB3C990 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπογράφει την εντολή εκτόξευσης/REUTERS/Toru Hanai

Η νέα δοκιμαστική εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

2017 07 04T023645Z 1186763463 RC1F7542FB00 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES SOUTHKOREA

«Η Αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας για την Βόρεια Αμερική (NORAD) εκτίμησε ότι η πυραυλική εκτόξευση που έγινε από τη Νότια Κορέα, δεν ήταν απειλή για την Βόρεια Αμερική», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι η εκτόξευση έγινε από χερσαίο πεδίο εκτοξεύσεων (Panghyon Airfield).


Πηγή:REUTERS/Kim Hong-Ji

Η αντίδραση του Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου, όμως η πρώτη αντίδραση από αμερικανικής πλευράς ήρθε μέσω twitter, με τον Ντόναλντ Τραμπ να σημειώνει πως είναι «δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα».

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Κινητικότητα στη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ο οποίος έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο Κυανός Οίκος.

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί η ετοιμότητα της χώρας να αντιδράσει σε περίπτωση νέων προκλήσεων από μέρους της Πιονγκγιάνγκ, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναλύουν τα στοιχεία της νέας πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, με την πιθανότητα ο πύραυλος να ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Ο Μουν δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Νότιας Κορέας, στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ, ότι είναι βαθύτατα απογοητευμένος για την πραγματοποίηση από την Βόρεια Κορέα της εκτόξευσης αυτής, λίγες μόνο ημέρες μετά το κάλεσμα που απηύθυναν ο ίδιος κι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ προς την Πιονγιάνγκ για αυτοσυγκράτηση.

Ο Νοτιοκορέατης πρόεδρος πρόσθεσε ότι καταδικάζει την πυραυλική εκτόξευση που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αγνοώντας τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Η εκτόξευση σημειώθηκε μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν και λίγο μετά τη συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ