ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Άνγκελα Μέρκελ

Υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου η Άνγκελα Μέρκελ
REUTERS/Axel Schmidt

Οι Χρηστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ, ενέκριναν και παρουσίασαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα στο Βερολίνο τη Δευτέρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας να αναλαμβάνει την δημοσιοποίηση των κυριότερων προτάσεών τους.

Μεταξύ όσων ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είναι η αύξηση του επιδόματος τέκνων κατά 25 ευρώ, φοροαπαλλαγές ύψους 15 δις ευρώ αλλά και η σταδιακή κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από το 2020, όμως εντοπίστηκαν και διαφορές σε ζητήματα όπως η προσφυγική κρίση.

Το CSU, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προέκρινε ένα «σχέδιο για τη Βαυαρία» με το οποίο βάζει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενούνται στη χώρα κάθε χρόνο, πράγμα που αντιβαίνει στις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Κοινή θέση παραμένει η ανάγκη καταπολέμησης των διακινητών, η υπογραφή συμφωνιών με αφρικάνικες χώρες – στα πρότυπα αυτής με την Τουρκία, αλλά και η βελτίωση των συνθήκων διαβίωσης των προσφύγων.

«Μια κατάσταση όπως το 2015 δεν επιτρέπεται και δεν πρέπει να επαναληφθεί, καθώς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διδάχθηκαν από την κατάσταση αυτή. Θέλουμε ο αριθμός των ανθρώπων που έρχεται σε εμάς να παραμείνει μόνιμα χαμηλός», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προεκλογικό πρόγραμμα CDU/CSU.

2017 07 03T121204Z 1544500519 RC1221E29EE0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

(REUTERS/Axel Schmidt)

Πιθανή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

«Τις τελευταίες δεκαετίες ορισμένες χώρες απώλεσαν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα», αναφέρεται στην εισαγωγή των προτάσεων των δύο κομμάτων για την ευρωπαϊκή τους πολιτική και τονίζεται πως αποτέλεσμα αυτού ήταν να διογκώνεται συνεχώς το χρέος τους.

«Θέλουμε την επιτυχία ολόκληρης της ΕΕ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί όταν τηρούνται από κοινού συμπεφωνημένοι κανόνες όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας», αναφέρθηκε ακόμη.

Στόχος της προσπάθειας είναι να υπάρξει μια διαρκής σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, ωστόσο τα κόμμα απορρίπτουν «την κοινοτικοποίηση του χρέους». «Μαζί με τη νέα γαλλική κυβέρνηση είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύξουμε σταδιακά περαιτέρω την Ευρωζώνη, για παράδειγμα με τη δημιουργία ίδιου Νομισματικού Ταμείου».

2017 07 03T121040Z 27247854 RC197878A3D0 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

(REUTERS/Axel Schmidt)

Ο νυν ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ESM θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση αυτού του «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», σύμφωνα με την Μέρκελ. Παράλληλα όμως, η καγκελάριος διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί λεπτομερώς και η δημιουργία ή μη θα εξαρτηθεί τελικώς από «σαφή, σκληρά κριτήρια».

«Είμαστε εκ πεποιθήσεως μέλη του ΝΑΤΟ και εργαζόμαστε για την επιτυχία του. Η ΕΕ όμως πρέπει να εξοπλιστεί αυτόνομα, αν θέλει να υφίσταται μόνιμα», τονίστηκε να προκρίθηκε η ανάγκη μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» και ενός «Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου».

Πώς σχολιάζει ο τύπος την κοινή πρόταση

«Ουσιαστικά πρόκειται για στροφή 180 μοιρών. Διότι μέχρι πρότινος υπήρχε πάντα (...) η εξής φόρμουλα: χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της δεν θα συμμετέχει σε προγράμματα βοήθειας χωρών της Ευρωζώνης. Το Ταμείο θεωρείται η μεταρρυθμιστική μηχανή στις χώρες της κρίσης και προπύργιο έναντι των οικονομικών επιθυμιών των Νοτιοευρωπαίων. Αυτό αλλάζει τώρα», αναφέρει η Welt σχολιάζοντας τις προτάσεις της χριστιανικής ένωσης για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως το ΔΝΤ θα παίξει ελάχιστο ή μηδαμινό ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει το μέσο, που χαρακτηρίζει την στροφή αυτή ως έκπληξη καθώς όπως τονίζεται: «σε αντίθεση με τον υπ. Οικονομικών Σόιμπλε, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήριζε από την απαρχή της ευρωκρίσης την εμπλοκή του ΔΝΤ απαραίτητη προϋπόθεση όλων των προγραμμάτων διάσωσης».

2017 07 03T121148Z 39898054 RC18376FD060 RTRMADP 3 GERMANY ELECTION MERKEL

(REUTERS/Axel Schmidt)

Ολοκληρώνοντας, η Welt αναφέρει πως για πολλά χρόνια ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στήριζε την εμπλοκή του Ταμείου στην Ευρώπη, καθώς αφενός «μπορούσε, για παράδειγμα, να επιβάλει με αυτό τον τρόπο αναγκαίες σκληρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αφετέρου παρεμπόδιζε το να αποσπώνται υπερβολικά εύκολα από τη Μέρκελ υποσχέσεις στις κρίσιμες συνόδους των ευρωπαίων ηγετών. Και οι δυο ωφελήθηκαν». Η τωρινή κατάσταση της Ελλάδας όμως και η μη συμμετοχή του ΔΝΤ το τρίτο πρόγραμμα άλλαξε τα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ