ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο»: Η δήλωση του Γιούνκερ που προκάλεσε σάλο (vid)

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο»: Η δήλωση του Γιούνκερ που προκάλεσε σάλο (vid)
REUTERS/Yves Herman/Φωτογραφία αρχείου

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την χαμηλή προσέλευση των ευρωβουλευτών για τον απολογισμό της προεδρίας της Μάλτας.

Συγκεκριμένα, οι παρόντες ευρωβουλευτές ήταν λιγότεροι από 30, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ξεσπάσει και να ασκήσει δριμεία κριτική στους απόντες.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο, πολύ γελοίο" είπε εξοργισμένος ο Γιούνκερ στη σχεδόν άδεια αίθουσα του κτιρίου του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ συμπλήρωσε ότι «το γεγονός ότι περίπου 30 βουλευτές βρίσκονται στην αίθουσα αρκεί για να αποδειχτεί ότι το κοινοβούλιο δεν είναι σοβαρό».

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος με τη σειρά του εκνευρισμένος απάντησε: Θα σας παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, να δείχνετε περισσότερο σεβασμό, μπορείτε να μας κριτικάρετε, αλλά η Κομισιόν δεν ελέγχει το κοινοβούλιο, το κοινοβούλιο ελέγχει την Κομισιόν.

«Σήμερα βρίσκονται εδώ μόνο ελάχιστα μέλη του ΕΚ για να ελέγξουν την Κομισιόν. Είστε γελοίοι. Ήθελα να τιμήσω τη μαλτέζικη προεδρία», ανταπάντησε ο Γιούνκερ με τον Ταγιάνι να τον παρακαλεί να αλλάξει το ύφος και τον τρόπο που μιλάει.

«Δεν θα ξαναέρθω σε τέτοια συνεδρίαση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να σέβεται και τις προεδρίες των μικρών χωρών, κάτι που το ΕΚ σήμερα δεν κάνει», κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ