ΚΟΣΜΟΣ

«Έκλαιγε, θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία»: Η τζιχαντίστρια Σάλι Τζόουνς σήμερα

«Έκλαιγε, θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία»: Η τζιχαντίστρια Σάλι Τζόουνς σήμερα
H Σάλι Τζόουνς σε φωτογραφίες που ανέβαζε στα σόσιαλ μίντιά της

Παντρεύτηκε έναν τζιχαντιστή, έφυγε μαζί του για τη Συρία και έγινε μαχήτρια του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, μετά τον θάνατο του συζύγου της, φέρεται να θέλει να φύγει από το ψευδοχαλιφάτο και να επιστρέψει στην πατρίδα της, τη Βρετανία. Πρόκειται για την Σάλι Τζόουνς, που κατηγορείται για εγκλήματα στο όνομα του ψευδοχαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και έχει μπει στη λίστα των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών  με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.

Σε συνέντευξή της αποκλειστικά στο Sky News, η φίλη της Αϊσα, επίσης -όπως δηλώνει- σύζυγος πολεμιστή της τρομοκρατικής οργάνωσης, και η οποία τώρα βρίσκεται υπό επιτήρηση σε κουρδικό στρατόπεδο εκτός επικράτειας ISIS, λέει πως η Τζόουνς θέλει να φύγει από την 'πρωτεύουσα' του ισλαμικού κράτους, Ράκα, στη Συρία και να επιστρέψει στην πατρίδα της.

«Έκλαιγε, θέλει να επιστρέψει στη Βρετανία, ωστόσο δεν της το επιτρέπουν τα μέλη της οργάνωσης γιατί είναι σύζυγος στρατιώτη. Μου είπε πως θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της», υποστηρίζει η μαυροφορεμένη γυναίκα μιλώντας στον δημοσιογράφο.

Capture

(Πηγή: Twitter)

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ισχυρίζεται η Αϊσα, η Τζόουνς μετά τον θάνατο του συζύγου της, το 2015, κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, δεν θέλει να μείνει άλλο στη Συρία. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν θέλει να φύγει από το ψευδοχαλιφάτο επειδή μετάνιωσε ή επειδή η οργάνωση χάνει εδάφη και φοβάται για την ζωή της.

Μαζί της είναι και ο 12χρονος γιος της που γεννήθηκε στη Βρετανία και ο οποίος φέρεται να έχει εκπαιδευτεί για να εκτελεί φυλακισμένους της οργάνωσης. Πιθανολογείται ότι είναι από τα παιδιά που εκτελούν εν ψυχρώ Κούρδους μαχητές σε ανατριχιαστικό βίντεο του ISIS. Έχει ακόμη ένα γιο μεγαλύτερο σε ηλικία, τον οποίο όμως δεν πήρε μαζί της στη Συρία.

Ρεπορτάζ τηςDaily Mail λέει ότι η Τζόουνς παίρνει μηνιαίο μισθό από το ISIS ύψους περίπου 590 ευρώ συν ένα μπόνους 230 ευρώ κάθε δύο μήνες, ως «χήρα μάρτυρα».

Ποια είναι η Σάλι Τζόουνς

Η Σάλι Τζόουνς, πρώην μουσικός σε πανκ συγκρότημα η οποία άλλαξε το όνομά της σε Ουμ Χουσεϊν αλ Μπριτάνι, κατάγεται από το Κεντ της Βρετανίας. Γνώρισε μέσω του διαδικτύου και ερωτεύτηκε τον κατά πολύ μικρότερό της Τζουνάιντ Χουσεΐν, ο οποίος ζούσε στο Μπέρμιγχαμ και ήταν επικεφαλής μιας ομάδας τζιχαντιστών χάκερ.

Εξισλαμίσθηκε και εντάχθηκε στο ISIS στα τέλη του 2013, όταν και έφυγε για τη Συρία με τον σύντροφό της και τον μικρό της γιο. Έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω της έντονης παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου στρατολογούσε νεαρά κορίτσια ως νύφες τζιχαντιστών.

Πιστεύεται πως έχει προσηλυτίσει δεκάδες άτομα, ενώ φέρεται να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε δομές του ISIS και συγκεκριμένα στο γυναικείο τμήμα της αστυνομίας ηθών.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν κατά το παρελθόν πολύ με την ιστορία της και όταν έγινε γνωστή, τα μέλη της οικογένειάς της είχαν δηλώσει "σοκαρισμένα" από τις πράξεις της.

Όταν έχασε τον άνδρα της, είχε γράψει στο Twitter -πριν της κατεβάσουν τον λογαριασμό-: «Είμαι υπερήφανη που ο άνδρας μου σκοτώθηκε από τον μεγαλύτερο εχθρό του Αλλάχ. Μακάρι ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ