ΚΟΣΜΟΣ

Ξαφνική εμπλοκή στις σχέσεις Ιταλίας-Αυστρίας με το στρατό στα σύνορα

Ξαφνική εμπλοκή στις σχέσεις Ιταλίας-Αυστρίας με το στρατό στα σύνορα
REUTERS/Tom Westbrook

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Αυστρίας μετά τις δηλώσεις ενός αυστριακού υπουργού περί πιθανής ανάπτυξης στρατιωτικών στα σύνορα για να εμποδίσουν ενδεχόμενη συρροή μεταναστών.

«Έπειτα από δηλώσεις της αυστριακής κυβέρνησης αναφορικά με την ανάπτυξη στρατευμάτων στο πέρασμα Μπρένερ», στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών (...) κάλεσε σήμερα το πρωί τον πρεσβευτή της Αυστρίας στη Ρώμη», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοζιλ ανακοίνωσε πως η Βιέννη σχεδιάζει να αποκαταστήσει «λίαν συντόμως» τους ελέγχους και να αναπτύξει στρατιώτες στα σύνορά της με την Ιταλία, αν δεν επιβραδυνθεί η ροή των μεταναστών.

«Αναμένω ότι πολύ σύντομα θα χρειαστούν έλεγχοι στα σύνορα καθώς και μια αποστολή στρατιωτικής αρωγής», δήλωσε ο Ντόσκοζιλ. Τα μέτρα αυτά θα είναι «αναπόφευκτα, αν η ροή (των μεταναστών) προς την Ιταλία δεν επιβραδυνθεί».

Αξιωματούχοι του αυστριακού υπουργείου Άμυνας είχαν δηλώσει νωρίτερα σήμερα πως τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα έχουν μετακινηθεί κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και έλεγχοι είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν στο πολυσύχναστο αλπικό πέρασμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ