ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του Δουάρτε στο Μεξικό

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του Δουάρτε στο Μεξικό
EPA/Esteban Biba

Ο Χαβιέρ Δουάρτε, ο πρώην κυβερνήτης της μεξικανικής Πολιτείας της Βερακρούς και μέχρι πρότινος εξέχον στέλεχος του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), ο οποίος καταζητείται καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες για διαφθορά και σχέσεις με συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, αναμένεται να εκδοθεί από τη Γουατεμάλα ως τα τέλη του μηνός.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος της ακροαματικής διαδικασίας σε δικαστήριο της Γουατεμάλας όπου εξετάζονταν οι κατηγορίες σε βάρος του Δουάρτε, ο δικηγόρος του Κάρλος Βελάσκες είπε ότι είναι πολύ πιθανό ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Βερακρούς, στον Κόλπο του Μεξικού, να εκδοθεί στην πατρίδα του πριν από τα τέλη Ιουλίου, αναφέρει το ΑΠΕ.

Υπολογίζουμε ότι η διαδικασία έκδοσης θα διαρκέσει από 15 ως 18 εργάσιμες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Δουάρτε αποδέχθηκε την κλήση να εμφανιστεί στο δικαστήριο όπου θα συζητείτο το αίτημα των μεξικανικών αρχών για την έκδοσή του και χθες, ο 43χρονος πολιτικός συναίνεσε στην έκδοση του.

Ο Χαβιέρ Δουάρτε, στέλεχος του PRI του μεξικανού προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο και κυβερνήτης της Βερακρούς ως πέρυσι, αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του. Συνελήφθη στη Γουατεμάλα τον Απρίλιο, αφού φυγοδικούσε ήδη αρκετές εβδομάδες, και κρατείται σε στρατιωτική φυλακή στην πρωτεύουσα της χώρας.

Η φυγή του Δουάρτε έφερε σε μεγάλη αμηχανία τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο οποίος εξελέγη υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά, όμως επικριτές του καταγγέλλουν πως επιτρέπει σε διεφθαρμένους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς να παρανομούν μένοντας ατιμώρητοι.

Ο πρώην κυβερνήτης κατηγορείται ότι διοχέτευε χρήματα από τα ταμεία της Πολιτείας σε ιδιωτικές εταιρείες. Επί των ημερών του Δουάρτε εξάλλου η Βερακρούς βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ραγδαία κλιμάκωση της βίας — ομαδικοί τάφοι ανακαλύφθηκαν αφότου εγκατέλειψε την Πολιτεία, ενώ οι ανθρωποκτονίες σε αυτήν το 2016 αυξήθηκαν αλματωδώς στις 1.258, ή κατά 123% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, κατά επίσημα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ