ΚΟΣΜΟΣ

Η UNESCΟ διέγραψε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από την λίστα κινδύνου

Η UNESCΟ διέγραψε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από την λίστα κινδύνου
REUTERS/David Gray

H UNESCO αποφάσισε να βγάλει από τη λίστα κινδύνου της τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, παρά την ραγδαία εξάπλωση της καταστροφικής λεύκανσης στα κοράλλια του.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη σε συνεδρίαση επιτροπής της UNESCO στην πολωνική πόλη της Κρακοβίας, επιτρέπει στη συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας να αποφύγει την πολιτική αμηχανία και πιθανή ζημιά στην κερδοφόρα τουριστική βιομηχανία της χώρας, αναφέρει το Reuters.

Το πρακτορείο σχολιάζει ότι «πρόθυμη να αποφύγει τις συνέπειες για την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του ζητήματος, η κυβέρνηση του Μάλκομ Τέρνμπουλ, άσκησε πίεση στα 21 μέλη της UNESCO», για την απόφαση να ‘διαγραφεί’ από την λίστα της UNESCO, όπου βρίσκεται από το 1981, ο Ύφαλος, του οποίου το κόστος συντήρησής υπολογίζεται στα 56 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια.

koralia

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Λαμβάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το μεγάλο θαύμα του κόσμου θα παραμείνει βιώσιμο και υγιές για τις επόμενες γενιές», δήλωσε πάντως ο υπουργός Ενέργειας της Αυστραλίας Τζος Φάιντενμπεργκ.

Αργοπεθαίνει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος

Ένας από τους σημαντικότερους «θησαυρούς» φυσικής ομορφιάς του πλανήτη, αργοπεθαίνει...

Ερευνητές ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι οι ύφαλοι του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος στην Αυστραλία είχαν γνωρίσει ένα πρωτοφανές επεισόδιο λεύκανσης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, όμως αυτό όμως που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι πως το 2017 -σε αντίθεση με το 2016- δεν είναι χρονιά «Ελ Νίνιο», που σημαίνει πως τα νερά θα έπρεπε να είναι πιο δροσερά, αποτρέποντας την περαιτέρω λεύκανση του Υφάλου.

Το οικοσύστημα που εκτείνεται σε 2.300 χλμ. - το μεγαλύτερο στον κόσμο - είχε ήδη υποστεί το 2016 το σοβαρότερο επεισόδιο λεύκανσης που έχει καταγραφεί ποτέ, εξαιτίας της αύξησης των θερμοκρασιών του ωκεανού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

download

REUTERS/David Gray

«Κοράλλια που έχουν ασπρίσει δεν είναι κατ’ ανάγκην νεκρά. Αλλά στο κεντρικό τμήμα (του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος), αναμένουμε πολύ μεγαλύτερες απώλειες», δήλωσε ο βιολόγος Τζέιμς Κέρι του Πανεπιστημίου James Cook, ο οποίος συντόνισε τις παρατηρήσεις από αέρος και πρόσθεσε:

Χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για την πλήρη αποκατάσταση των κοραλλιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ