ΚΟΣΜΟΣ

Όλος ο κόσμος βάλλει κατά της Βόρειας Κορέας - Αίτημα για νέες κυρώσεις

Όλος ο κόσμος βάλλει κατά της Βόρειας Κορέας - Αίτημα για νέες κυρώσεις
KCNA/via REUTERS

Αίτημα για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ την ημέρα εορτασμών της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε τόνισε: «Συμφωνήσαμε να καλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ενισχύσει τις κυρώσεις της που έχουν στόχο να περιορίσουν περαιτέρω τη μεταφορά στοιχείων και τεχνολογιών, αλλά επίσης και χρημάτων στα βαλλιστικά και πυρηνικά πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας».

Στο μεταξύ το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Βόρειας Κορέας να του εκφράσει την καταδίκη του για την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

«Οι ενέργειες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας παραβιάζουν εντελώς πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελούν απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού Μαρκ Φιλντ.

«Καλώ το βορειοκορεάτικο καθεστώς να αλλάξει πορεία και να επικεντρωθεί στην ευημερία του λαού του, αντί για την παράνομη συνέχιση του βαλλιστικού και πυρηνικού του προγράμματος», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον είχε χαρακτηρίσει «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. «Αυτό που κάνουν οι Βορειοκορεάτες είναι ριψοκίνδυνο, αδικαιολόγητο, παραβιάζει τις αποφάσεις (του ΟΗΕ)», τόνισε ο Τζόνσον μιλώντας στο BBC.

«Το πιο σημαντικό είναι η χώρα που έχει την πιο στενή οικονομική σχέση με τη Βόρεια Κορέα, δηλαδή η Κίνα, να εξακολουθήσει να ασκεί πίεση», πρόσθεσε.

2017 07 06T113020Z 763828395 RC132D05E900 RTRMADP 3 EU JAPAN TRADE

(REUTERS/Yves Herman)

Σημαντική απειλή η Βόρεια Κορέα, τόνισε η Μέρκελ

«Από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά μια σημαντική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη». Αυτό δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζέ-Ιν, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξή της προς τον συνομιλητή της.

Η πίεση στη Βόρεια Κορέα θα πρέπει να διατηρηθεί και οι κυρώσεις θα πρέπει να αυξηθούν, δήλωσε η Μέρκελ, αναφερόμενη στις συνεχείς προκλήσεις της Πιονγιάνγκ, οι οποίες θα συζητηθούν και κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20.

Το βορειοκορεάτικο καθεστώς συνεχίζει την πυρηνική πολιτική και τη δοκιμή πυραύλων, η οποία αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Επομένως, είναι σημαντικό τώρα να εξετάσουμε πώς η πίεση και η διατήρηση και επιβολή κυρώσεων μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω. «Αυτή είναι η επιθυμία μας», τόνισε η Μέρκελ. «Η Γερμανία γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει η διαίρεση μιας χώρας. Και τι είδους χαρά προκύπτει από την ένωση», πρόσθεσε.

2017 07 05T172419Z 1427786976 RC1491548AE0 RTRMADP 3 G20 GERMANY SOUTHKOREA

(REUTERS/Michele Tantussi)

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του κορεάτικου πληθυσμού και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται να δείξουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε κατά του προγράμματος των πυραύλων και των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας και ότι αγωνιζόμαστε μαζί για την ειρήνη», δήλωσε η Μέρκελ.

2017 07 05T172540Z 1547048887 RC154E949370 RTRMADP 3 G20 GERMANY SOUTHKOREA

(REUTERS/Michele Tantussi)

Η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Μουν Τζε-Ιν λίγο πριν από τη Σύνοδο της G20 κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία.

«Μας ενώνει, το ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση, τη συνύπαρξη των λαών, όταν αυτό γίνεται βασισμένο σε αξίες, καθώς και το ότι μια τέτοιου είδους παγκόσμια τάξη αποτελεί πρότυπο, το οποίο ακολουθεί και η ομάδα των G20», δήλωσε η καγκελάριος. Κατά τη συνομιλία τους, η Μέρκελ και ο πρόεδρος αναφέρθηκαν επίσης στην περαιτέρω επέκταση των διμερών σχέσεων.

2017 07 05T172353Z 1016720390 RC1CD8D7DBA0 RTRMADP 3 G20 GERMANY SOUTHKOREA

(REUTERS/Michele Tantussi)

Η παρέμβαση του Πεκίνου

Από την πλευρά του το Πεκίνο ζήτησε σήμερα να αποφεύγονται «οι δηλώσεις και οι ενέργειες» που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις δηλώσεις και τις ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την ένταση και να εργαστούν από κοινού ώστε να αμβλυνθεί η ένταση», δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

Φυσικά, πρόσθεσε, η Κίνα «είναι ξεκάθαρα αντίθετη» στην εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ