ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το τετ α τετ Πούτιν-Τραμπ

Νέο ξεκίνημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το τετ α τετ Πούτιν-Τραμπ
REUTERS/Carlos Barria

Ένα νέο ξεκίνημα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις σηματοδότησε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της G20 στο Αμβούργο, με τους δυο προέδρους να αφήνουν στην άκρη τις διμερείς τους διαφωνίες και να εκφράζουν την επιθυμία να «προχωρήσουν μπροστά».

«Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε προσωπική επαφή και δημιουργήθηκαν οι βάσεις» για μια αμερικανορωσική συμφωνία, εκτίμησε ο Πούτιν, σημειώνοντας πως «υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκτήσουμε τουλάχιστον μερικώς το επίπεδο της συνεργασίας που χρειαζόμαστε». Δεν παρέλειψε μάλιστα να του... συμπαρασταθεί στον "πόλεμο" που, όπως υποστηρίζει, δέχεται από τα ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στον αμερικανό ομόλογό του ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως αντιλαμβάνεται με εντελώς επαρκή τρόπο τον συνομιλητή του, απαντά γρήγορα στις ερωτήσεις».

Βέβαια, η φερόμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το Κρεμλίνο δεν είχε καμία ανάμειξη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε και στο τετ α τετ των δυο ανδρών με τον Ντόναλντ Τραμπ να θέτει πολλές ερωτήσεις στον συνομιλητή του, όπως αποκάλυψε το Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε πει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε: «Του έδωσα διευκρινίσεις. Μου φάνηκε ότι ικανοποιήθηκε από αυτές τις απαντήσεις και ότι τις δέχθηκε».

Η αμερικανική πλευρά ωστόσο δεν φαίνεται να πείσθηκε, καθώς όπως τόνισε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ο Τραμπ ήθελε να κοιτάξει τον Πούτιν στα μάτια και να του πει «γνωρίζουμε ότι αναμειχθήκατε στις εκλογές μας (...) σταματήστε. Και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έκανε ακριβώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα κάνει, το αρνήθηκε». Σύμφωνα με τη Χέιλι, η ρωσική εκδοχή είναι ότι «η Ρωσία προσπαθεί να περισώσει την αξιοπρέπειά της. Και δεν μπορεί».

Επιλέγοντας να μην επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα αυτό, ο Πούτιν επικεντρώθηκε «στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα της συνεργασίας» με τον Τραμπ, δηλαδή την τελευταία ρωσοαμερικανική συμφωνία για εκεχειρία στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία τίθεται σήμερα σε εφαρμογή.

«Μου φαίνεται ότι η θέση των ΗΠΑ (για τη Συρία) έχει γίνει πιο ρεαλιστική», σχολίασε. «Υπάρχει κοινή κατανόηση για το γεγονός ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

2017 07 07T142336Z 376943338 RC120ABEA570 RTRMADP 3 G20 GERMANY TRUMP PUTIN


Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Στο μεταξύ ο ρωσικός Τύπος δεν δίστασε να συγκρίνει τη χειραψία Τραμπ- Πούτιν στο Αμβούργο με αυτή των Ρώσων και των Αμερικανών στρατιωτών που συναντήθηκαν στο Τοργκάου το 1945 κατά την προέλασή τους ενάντια στους ναζί. «Συνάντηση στον Έλβα», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Moskovskii Komsomolets. «Όλος ο κόσμος περίμενε αυτή τη χειραψία», σχολίασε η Komsomolskaia Pravda.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε καταπληκτική τη συνάντησή του με τον Πούτιν, ενώ πιο συγκρατημένος ήταν ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Υπήρξε μια "πολύ μακρά και πολύ σοβαρή συνομιλία" μεταξύ των δύο ηγετών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον σχολιάζοντας το τετ α τετ των δυο προέδρων, ενώ ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου σημείωσε από την πλευρά του πως στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα.

«Κανείς δεν περίμενε να λυθεί κάποιο από το προβλήματα σε αυτή την συνάντηση. Αλλά ήταν η αρχή ενός διαλόγου σε κάποια ακανθώδη προβλήματα και θα ξεκινήσουμε τώρα να συνεργαζόμαστε», τόνισε ο ΜακΜάστερ σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση των δύο ηγετών ήταν «ευρεία και επί της ουσίας».

Παράλληλα τόνισε ότι η εκεχειρία που θα τεθεί από σήμερα Κυριακή σε ισχύ στην νοτιοδυτική Συρία αποτελεί για τις ΗΠΑ μια «προτεραιότητα» και ένα «σημαντικό βήμα» για την ειρήνη, κρίνοντας ενθαρρυντική τηv πρόοδο που συντελέστηκε για την επίτευξη της συμφωνίας αυτής.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ποτέ καλή σχέση με τον Μπαράκ Ομπάμα, προκάτοχο του Τραμπ, και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν επιδεινωθεί σημαντικά, κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Συρία.

Στις 29 Δεκεμβρίου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απελαύνοντας 35 διπλωμάτες που η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι είναι ρώσοι πράκτορες. Διάφορες έρευνες, μεταξύ των οποίων μία που διεξάγει το FBI, είναι σε εξέλιξη σε σχέση με κατηγορίες συνωμοσίας μεταξύ της Ρωσίας και των μελών της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Ο τελευταίος απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τραμπ τον Ιανουάριο οι ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα διαλύθηκαν εξαιτίας της υποψίας για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

Τον Οκτώβριο του 2016 όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αναφέρει δημόσια μια παρέμβαση της Μόσχας. Τον Ιανουάριο του 2017 διευκρίνιζαν ότι, κατά την άποψή τους, ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει την εντολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ