ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βερολίνο η πορεία των ιμάμηδων ενάντια στην τρομοκρατία

Στο Βερολίνο η πορεία των ιμάμηδων ενάντια στην τρομοκρατία
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Pascal Rossignol

Συνολικά τριάντα μουσουλμάνοι αξιωματούχοι της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου είχε πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, για να πραγματοποιήσουν μια «πορεία των μουσουλμάνων κατά της τρομοκρατίας».

Η «πορεία» αυτή, που έχει στόχο να δείξει ότι οι μουσουλμάνοι και η τρομοκρατία δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, άρχισε και θα ολοκληρωθεί (στις 14 Ιουλίου) στη Γαλλία, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα μουσουλμάνων της Ευρώπης με περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια μέλη.

Η αντιπροσωπεία των ιμάμηδων αναμένεται επίσης να μεταβεί οδικώς και σε άλλα σημεία όπου έχουν γίνει επιθέσεις: στις Βρυξέλλες και στις πόλεις Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ (κεντρική Γαλλία), Τουλούζη (νοτιοδυτική) και Νίκαια (νοτιοανατολική).

Η συγκέντρωση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στην Breitscheidplatz, στη μεγάλη πλατεία όπου επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε χριστουγεννιάτικη αγορά προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 50 στις 19 Δεκεμβρίου του 2016.

Τα μέλη της πορείας, συνοδευόμενα από τοπικές αντιπροσωπείες τριών θρησκειών, της μουσουλμανικής, της χριστιανικής και της εβραϊκής, προσευχήθηκαν για τα θύματα.

Ο ιμάμης Χοσίν Ντρουίς από την πόλη Νιμ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να απευθύνει «μήνυμα αδελφότητας ενάντια στην τρομοκρατία».

Το Σάββατο στο Παρίσι, ο ιμάμης της Λισαβόνας, Νταβίντ Μινίρ, χαιρέτισε «μια ιστορική πρωτοβουλία στην Ευρώπη».

«Ορισμένα άτομα διαπράττουν εγκλήματα εν ονόματι του Ισλάμ, βρισκόμαστε εδώ για να πούμε 'όχι εν ονόματί μας'. Είμαστε εδώ όχι για να πούμε ότι το Ισλάμ είναι μια θρησκεία ειρήνης, αυτό το ξέρετε, αλλά για να πούμε ότι αναζητούμε εδώ την ταυτότητά μας, μια ευρωπαϊκή ταυτότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ