ΚΟΣΜΟΣ

Aμέλια Έρχαρτ και έξι ακόμα αεροπορικά μυστήρια που έμειναν στην ιστορία (pics+vid)

Aμέλια Έρχαρτ και έξι ακόμα αεροπορικά μυστήρια που έμειναν στην ιστορία (pics+vid)
GettyImages/IdealImages/ H. F. Davis / Stringer

Μία ξεχασμένη φωτογραφία από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στάθηκε ικανή να αναζωπυρώσει τις φήμες, τις εικασίες, τα σενάρια, γύρω από τον μυστηριώδη θάνατο της «αυτοκράτειρας των αιθέρων» Αμέλια Έρχαρτ, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν πριν από 80 χρόνια.

Μια παλιά, ασπρόμαυρη εικόνα που παρουσιάσθηκε σε ερευνητική εκπομπή του History Channel. Η φωτογραφία δείχνει ένα πρόσωπο που κάθεται με γυρισμένη την πλάτη στον φακό σε προκυμαία των Νήσων Μάρσαλ. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, βασιζόμενοι στα περιστασιακά πειστήρια της φωτογραφίας, υπαινίσσονται πως πρόκειται για την Αμέλια. Κοντά της, αναγνωρίζουν στον άνδρα που στέκει ακουμπισμένος σε έναν στύλο, τη μορφή του πλοηγού της Φρεντ Νούναν.

AMAE

Πηγή: Les Kinney/US national archives

Φυσικά, το αεροπορικό αυτό μυστήριο δεν είναι το πρώτο στην ιστορία. Αυτές είναι ακόμη έξι ανεξιχνίαστες υποθέσεις που ‘βασανίζονται’ από τις θεωρίες, τα σενάρια και αναζητούν το πώς και το γιατί.

Πτήση MH370

Ήταν 8 Μαρτίου του 2014, όταν το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών, με 227 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος ξεκινούσε ταξίδι από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο της Κίνας. Μια ώρα μετά την απογείωσή του, το επιβατικό έχασε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Τους πρώτους μήνες μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση, έγιναν εκτεταμένες έρευνες στον Ινδικό ωκεανό, αλλά δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του αεροσκάφους ή των επιβατών του. Αργότερα, βρέθηκαν μόλις τρία κομμάτια του, ωστόσο οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν πως συνετρίβη το επιβατικό.

Πτήση Air France 447

Το αεροσκάφος Airbus Α330, εξαφανίστηκε στις 31 Μαΐου του 2009 όταν απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο Γκαλεάο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι. Η τελευταία επικοινωνία με το αεροσκάφος ήταν τέσσερις ώρες μετά την απογείωση, όταν το σύστημα ηλεκτρονικών αναφορών του Airbus έστειλε αυτόματα 24 μηνύματα, τα οποία δήλωναν απώλειες πολλαπλών συστημάτων.

download

Reuters/File

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ανασυρθούν τα συντρίμμια, η πλειοψηφία των πτωμάτων καθώς και οι συσκευές εγγραφής ήχου και δεδομένων. 228 άτομα επέβαιναν στην πτήση, συμπεριλαμβανομένων των τριών πιλότων και εννιά ακόμα συνοδών. Από τον Ατλαντικό Ωκεανό ανασύρθηκαν 50 σοροί.

Οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν πως πιθανό αίτιο του ατυχήματος ήταν το πάγωμα των αισθητήρων ταχύτητας, καθώς το αεροσκάφος διερχόταν μέσα από την καταιγίδα.

Boeing 727

Το τι τελικά συνέβη στις 25 Μαϊου του 2003 στο αεροδρόμιο «Quatro de Fevereiro», στην πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα, όταν άγνωστοι έθεσαν υπό έλεγχο ένα Boeing 727, παραμένει μυστήριο.

Το αεροσκάφος, το οποίο φέρεται να ήταν αχρησιμοποίητο για μήνες πριν από την απροσδόκητη αναχώρησή του, απογειώθηκε έχοντας κλειστά τα φώτα και έναν δυσλειτουργικό αναμεταδότη. Μάρτυρες δήλωσαν ότι το αεροπλάνο είχε άτακτη απογείωση και δεν επικοινωνούσε με τον πύργο πτήσης.

Υπάρχουν συγκεχυμένες αναφορές σχετικά με τον αριθμό των ατόμων στο αεροσκάφος, αλλά ο μηχανικός πτήσης Μπεν Τσαρλς Παντίλα πιστεύεται ότι είναι ένας από αυτούς. Ορισμένες αναφορές λένε ότι ήταν μόνος, ενώ άλλοι λένε ότι στο αεροπλάνον επέβαιναν τρία άτομα.

Κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε το Boeing και ποιοι ήταν οι επιβάτες του. Είναι σαν να χάθηκε από προσώπου γης.

Πτήση 990 της EgyptAir

Το επιβατικό τζετ Boeing 767 που απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη, με προορισμό το Κάιρο, κατέπεσε στις 31 Οκτωβρίου του 1999. Και οι 217 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν.

Το αεροπλάνο έκανε απότομη βουτιά σχεδόν 14.000 ποδιών σε 36 δευτερόλεπτα, περίπου 60 μίλια από την ακτή του Ναντούκετ, της Μασαχουσέτης. Εξαφανίστηκε από το ραντάρ περίπου 90 δευτερόλεπτα αργότερα, χωρίς ποτέ να εκπέμψει σήμα κινδύνου.

GettyImages 51092502

GettyImages/IdealImages/U.S. Coast Guard / Handout

Αν και τα συντρίμμια του βρέθηκαν αργότερα στον Ατλαντικό Ωκεανό, ο λόγος που συνετριβή παραμένει αναπάντητο ερώτημα μέχρι και σήμερα.

Οι θεωρίες που κυκλοφόρησαν περιλαμβάνουν την πιθανότητα αυτοκτονίας του πιλότου ή του συγκυβερνήτη αλλά και ιστορίες χαοτικής πάλης για τον έλεγχο στο πιλοτήριο. Οι αιγυπτιακές αρχές, πάντως, ανέφεραν ότι επρόκειτο για μηχανική βλάβη.

BSAA 'Stardust'

Το αεροσκάφος της βρετανο-αμερικανικής εταιρείας (BSAA) Avro Lancastrian, με το παρατσούκλι "Stardust", εξαφανίστηκε μετά την απογείωση από το Μπουένος Άιρες στο Σαντιάγο στις 2 Αυγούστου 1947. Σε αυτό επέβαιναν 11 άτομα.

GettyImages 3297889

GettyImages/IdealImages/J. A. Hampton / Stringer

Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, το αεροσκάφος εξέδωσε ένα παράξενο μήνυμα σε κώδικα Μορς: «STENDEC». Ακολούθως εξαφανίστηκε.

Για περισσότερα από 50 χρόνια δεν είχε βρεθεί ίχνος του γεγονός που ενίσχυε τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτές σταμάτησαν το 2000, όταν ανακαλύφθηκαν τα συντρίμμια του. Ήταν θαμμένα σε έναν παγετώνα στις Άνδεις της Αργεντινής. Και τα 11 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος σκοτώθηκαν ενώ ποτέ κανείς δεν έμαθε τι σήμαινε το μήνυμα «STENDEC».

Πτήση 19

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1945, πέντε τορπιλοβόλα μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης ρουτίνας.

Capture

GettyImages/IdealImages/William Vanderson / Stringe

Οι αρχικές έρευνες προσδιόρισαν ότι τα αεροπλάνα διέθεταν πυξίδα με κατασκευαστική βλάβη και είχαν αποπροσανατολιστεί. Βρίσκονταν στο περίφημο Τρίγωνο των Βερμούδων.

Παρά τη μεγάλη σωστική επιχείρηση για την ανεύρεση των αεροσκαφών και των 13 αεροπόρων που επέβαιναν σε αυτά, ουδέποτε βρέθηκαν τα ίχνη τους.

Amelia Earhart and other mile-high mysteries

By Faith Karimi and Eric Levenson, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ