ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή κριτική στον Τίλερσον από Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές για τη Ρωσία

Σκληρή κριτική στον Τίλερσον από Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές για τη Ρωσία
REUTERS/Yuri Gripas

Σκληρή κριτική στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον άσκησαν δύο υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι η Ρωσία είναι πιθανό «να έχει σωστή προσέγγιση στη Συρία», καταλογίζοντας του παράλληλα έλλειψη προσοχής σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.

«Οι δηλώσεις του για την Συρία πραγματικά με τάραξαν. Όχι, ο Πούτιν δεν έχει δίκιο στο ζήτημα της Συρίας», είπε χαρακτηριστικά ο Γερουσιαστής Λιντσεϊ Γκράχαμ.

Σε ξεχωριστές τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις τόσο ο Γκράχαμ, όσο και ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν -που έχει ισχυρό λόγο για θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων- επέκριναν τις δηλώσεις που έκανε ο Τίλερσον την προηγούμενη εβδομάδα για τη Μόσχα.

Ο Μακέιν δήλωσε στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι μετάνιωσε που ψήφισε την τοποθέτηση του Τίλερσον στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, καθώς τα σχόλια του για την “σωστή προσέγγιση” της Ρωσίας στην Συρία, του προκάλεσαν αναστάτωση και θυμό. Όπως είπε:

Γνωρίζω πως ήταν η σφαγή. Γνωρίζω πως οι Ρώσοι ήξεραν ότι ο Άσαντ θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα. Και να λένε ότι έχουμε την λάθος προσέγγιση;

Οι δύο Γερουσιαστές υποστήριξαν τον διορισμό του Τίλερσον τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους, για τις σχέσεις του με την Ρωσία όταν ήταν εκτελεστικός διευθυντής του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil, όπως σημειώνει το Reuters.

Τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι ο Μακέιν επισκέφτηκαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίζοντας “απόντα” τον Αμερικανό ΥΠΕΞ από τις δύο χώρες, ενώ του καταλόγισαν ευθύνες για την αποτυχία πλήρωσης σημαντικών θέσεων αξιωματούχων στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για το υπουργείο των Εξωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ στην εκπομπή “Meet the Press” του τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Αξιωματούχος του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην κριτική που δέχθηκε ο Τίλερσον από τους δύο Γερουσιαστές, τόνισε η επίτευξη της νέας εκεχειρίας στις νοτιοδυτικές περιοχές της Συρίας, με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι αυτό που περιέγραψε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ως «η δυναμική συνεργασίας με την Ρωσία, παρά τις ανοιχτές διαφορές που υπάρχουν», προκειμένου «να παραχθεί σταθερότητα και να εξυπηρετηθούν αμοιβαία συμφέροντα ασφάλειας».

Ο ίδιος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, δήλωσε, όπως μετέδωσε το Reuters, ότι το υπουργείο επανεξετάζει ενεργά την αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο για τους διορισμούς στελεχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ