ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Επιδεινώνεται η υγεία του Λιου Σιαομπό

Κίνα: Επιδεινώνεται η υγεία του Λιου Σιαομπό
REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης, Λιου Σιαομπό, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ της Κίνας, καθώς πάσχει από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο.

Το κινεζικό νοσοκομείο, στο οποίο νοσηλεύεται ο διαφωνών Λιου Σιαομπό, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως ο Λιού «είναι σοβαρά άρρωστος, το στομάχι του πρήζεται όλο και περισσότερο, υποφέρει από μερική εντερική απόφραξη και πέφτει η πίεσή του».

Ο 61χρονος Λιου καταδικάσθηκε το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσία», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως «Χάρτα 08» που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Το νοσοκομείο ανέφερε σε σύντομη δήλωση που εξέδωσε πως ο Λιου πάσχει επίσης από νεφρικά προβλήματα και πως η κατάστασή του δεν επιτρέπει θεραπεία με ακτινοβολία.

«Η οικογένειά του έχει ενημερωθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα ερωτήματα έχουν προκύψει όσον αφορά τη δυνατότητα του Λιου να νοσηλευθεί στο εξωτερικό και για το αν θέλει και αν είναι σε θέση να πάει, εφόσον οι αρχές του επιτρέψουν να αναχωρήσει.

Δύο δυτικοί γιατροί, ένας Γερμανός και ένας Αμερικανός, που επισκέφθηκαν τον Λιου , δήλωσαν πως μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια στο εξωτερικό για θεραπεία και πως θέλει να πάει είτε στη Γερμανία είτε στις ΗΠΑ, αλλά οποιαδήποτε ενδεχόμενη μετακίνησή του θα πρέπει να γίνει σύντομα.

Οι ίδιο πρόσθεσαν πως μπορεί να υπάρχουν «εναλλακτικές επιλογές» για τη θεραπεία του, περιλαμβανομένων των ακτινοβολιών.

Οι εκκλήσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα και δυτικές κυβερνήσεις προς την Κίνα έχουν αυξηθεί. Ζητούν από το Πεκίνο να επιτρέψει στον Λιου να ταξιδέψει με τη σύζυγό του, την Λιου Σιά, για να νοσηλευθεί στο εξωτερικό.

Ερωτηθείς σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων αν η Κίνα θα επέτρεπε στον Λιου να πάει στο εξωτερικό για θεραπεία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε:

Η Κίνα ελπίζει πως οι χώρες θα σεβαστούν την κυριαρχία της Κίνας και δεν θα χρησιμοποιήσουν ατομικές περιπτώσεις για να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ