ΚΟΣΜΟΣ

Έκοψε τα δάχτυλα της 21χρονης συζύγου του γιατί συνέχισε τις σπουδές της - Η ζωή της σήμερα

Έκοψε τα δάχτυλα της 21χρονης συζύγου του γιατί συνέχισε τις σπουδές της - Η ζωή της σήμερα
BBC

Να προχωρήσει με τη ζωή της προσπαθεί πλέον η Χάβα Ακτέρ από το Μπαγκλαντές,  μετά την φρικιαστική περιπέτεια που πέρασε στα χέρια του πρωήν άντρα της ο οποίος δεν δεχόταν η σύντροφός του να πάρει το πτυχίο της 

Οι λεπτομέρειες της κακοποίησης που δέχτηκε η 21χρονη Χάβα Ακτέρ συγκλόνισαν τις τοπικές Αρχές αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Όπως είχε διηγηθεί η ίδια, ο 30χρονος Ραφίκουλ Ισλάμ, όταν έμαθε ότι ήθελε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή της πορεία, την έδεσε, την φίμωσε –λέγοντας της πως της είχε μια έκπληξη- και της έκοψε και τα πέντε δάχτυλα του δεξιού χεριού της. Μάλιστα, σύμφωνα με την μαρτυρία της ίδιας, ένας από τους συγγενείς του άνδρα πήρε τα δάχτυλά της και τα πέταξε στα σκουπίδια για να είναι σίγουροι ότι οι γιατροί δεν θα μπορούσαν να την εγχειρήσουν.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Ισλάμ, που δουλεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε προειδοποιήσει πολλάκις την 21χρονη ότι θα «υποστεί συνέπειες» εάν δεν παρατήσει τις σπουδές της. «Όταν γύρισε πίσω στο Μπαγκλαντές, μου είπε πως ήθελε να μιλήσουμε», διηγήθηκε η Ακτέρ στους The Times περιγράφοντας τα όσα της έκανε.

Αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση δήλωσε πως ο βάρβαρος σύζυγός ομολόγησε τις πράξεις του αφού συνελήφθη στη Ντάκα. Ωστόσο, ο ίδιος δεν τιμωρήθηκε με φυλάκιση παρά τις αντιδράσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ήταν εξοργισμένος. Ζήλευε γιατί δεν είχε περάσει στο κολλέγιο και δεν ήθελε (η Ακτέρ) να συνεχίσει τις σπουδές της», είχε πει χαρακτηριστικά ο αστυνομικός.

Έχουν περάσει περίπου έξι χρόνια και η νεαρή κοπέλα δεν το έβαλε κάτω. Συνέχισε τη ζωή της. Ζει πλέον με τους γονείς της και μαθαίνει να γράφει με το αριστερό της χέρι για να μπορεί να τελειώσει το κολλέγιο και να ακολουθήσει τα όνειρά της.

Η επίθεση αυτή δεν ήταν η πρώτη ούτε και η τελευταία κατά μουσουλμάνων γυναικών που ήθελαν να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους καριέρα. Ένα από τα τελευταία περιστατικά που έγιναν γνωστά από τον διεθνή Τύπο σημειώθηκε τον Ιούνιο, όταν έναν άνεργος έβγαλε τα μάτια της συζύγου του, βοηθού καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Ντάκα, γιατί δεν ήθελε να ακολουθήσει ανώτερες σπουδές σε πανεπιστήμιο του Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ