Μπόρις Τζόνσον: «Εκβιαστικά» τα ποσά που ζητά η Ε.Ε. από τη Μ.Βρετανία
Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, έκανε μια δήλωση που θα συζητηθεί. Μιλώντας για τα χρήματα που η Ε.Ε. ζητά από την Μεγάλη Βρετανία στο πλαίσιο της εξόδου, έκανε λόγο για ποσά που «φαίνεται να είναι εκβιαστικά».

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ επιθυμεί να υπάρξει μια συμφωνία για το πώς θα υπολογιστεί «ο λογαριασμός του Brexit» πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το κόστος της διευθέτησης των οικονομικών υποχρεώσεων της Βρετανίας εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και ένα μέρος των μελλοντικών υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ που ανέλαβε η χώρα ενώ ήταν ακόμα μέλος.

Ερωτηθείς από βουλευτή στο κοινοβούλιο εάν η απάντηση προς την ΕΕ θα πρέπει να είναι «άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα» στην περίπτωση που η Ένωση ζητήσει χρήματα από τη Βρετανία προκειμένου η χώρα να αποχωρήσει από αυτήν, ο Τζόνσον δήλωσε: «Νομίζω ότι τα ποσά που έχω δει... μου φαίνονται εκβιαστικά και νομίζω ότι το ‘άσ’ τους να λένε, δεν θα πάρουν δεκάρα’ είναι μια εντελώς κατάλληλη έκφραση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία για το Brexit, εάν πιστεύει ότι η συμφωνία που της προσφέρεται είναι χειρότερη από το να μην υπάρξει καμία διευθέτηση.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι αυτό είναι απίθανο καθώς η επίτευξη μιας συναίνεσης είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ερωτηθείς, όμως, τι ακριβώς σημαίνει το να μην υπάρξει καμία συμφωνία, δήλωσε: «Δεν προβλέπεται σχέδιο για 'καμία συμφωνία' διότι θα έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία».

Εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια «σειρά από σενάρια».


Διαβάστε επίσης

Μογκερίνι: Ο διάλογος Αθήνας - Σκοπίων μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε καλά αποτελέσματα

Κυπριακό: Την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει η Μογκερίνι

Αυστριακή ΥΠΕΞ: Καταβάλλονται προσπάθειες για να μην εκφυλιστεί η πρόοδος στο Σκοπιανό

Κοτζιάς: Θέλουμε εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας