ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προχωρά σε αντίποινα και στέλνει τον τουρκικό στόλο στα «οικόπεδα» της Κύπρου

Ο Ερντογάν προχωρά σε αντίποινα και στέλνει τον τουρκικό στόλο στα «οικόπεδα» της Κύπρου

Σε τεντωμένο σχοινί είναι οι σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας μετά και το ναυάγιο της διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για το Κυπριακό. Παρά τον διπλωματικό «αγώνα», οι δύο πλευρές τελικά δεν κατάφεραν να βρουν λύση και οι διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό. Την ήδη τεταμένη κατάσταση... επιβαρύνουν οι νέες τουρκικές προκλήσεις, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Άγκυρα συνεχίζοντας την τακτική της αδιαλλαξίας αντιδρά στην έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο αναμένεται να φτάσει στην περιοχή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το πρωί.

Η Κύπρος, με NAVTEV που εξέδωσε, έχει κηρύξει μία ζώνη ασφαλείας πεντακοσίων μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης "West Capella" στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

KYPROS

(Πηγή φωτογραφίας philenews.com)

Σύμφωνα με τη οδηγία η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιοδήποτε λόγο. Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI αναμένεται να φθάσει την Τετάρτη στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Τουρκικές ΝΟΤΑΜS

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και με εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά σε αντίποινα, που είναι άκρως επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία, με την έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις στη θάλασσα θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη, από τις 5:00 ως τις 10:00 το πρωί σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων δυτικά της χερσονήσου του Ακάμα, εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 5,6 και 7 τα οποία διεκδικεί η Άγκυρα, θεωρώντας ότι εμπίπτουν στη δική της ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον philenews.com, η Τουρκία με τρεις παράτυπες ΝΟΤΑΜS, έχει «δεσμεύσει περιοχές του FIR Λευκωσίας, σε περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου ήδη λόγω της περιόδου υπάρχει πολύ πυκνή αεροπορική κίνηση, προκαλώντας, πέραν των άλλων επιπτώσεων και αναστάτωση σε υπερπτήσεις.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα αναγγέλθηκαν ασκήσεις «έρευνας και διάσωσης σε μια ζώνη μήκους 100 χλμ και πλάτους 25 χλμ. Βορειοδυτικά της Κύπρου.

Με δεύτερη παράτυπη ΝΟΤΑΜ «δέσμευσαν» περιοχή βόρεια της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα Μέχρι και τον Ακάμα και ζώνη που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ από τις βόρειες ακτές της Κύπρου επίσης για σήμερα από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα.

Τρίτη παράτυπη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας, «δεσμεύει» επίσης περιοχή στο FIR Λευκωσίας μεταξύ βόρειων ακτών της Κύπρου και νότιων ακτών της Τουρκίας, για τις ίδιες ώρες, σε υψόμετρο μέχρι και 20.000 πόδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ