ΚΟΣΜΟΣ

«Φρούριο» το Παρίσι για τις εκδηλώσεις 14ης Ιουλίου παρουσία Τραμπ

«Φρούριο» το Παρίσι για τις εκδηλώσεις 14ης Ιουλίου παρουσία Τραμπ
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Eric Gaillard

Φρούριο θα είναι το Παρίσι την Παρασκευή λόγω των εορτασμών της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραστεί στην παρέλαση που παραδοσιακά γίνεται στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

«Όλα τα σώματα θα κινητοποιηθούν» δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπουές, μεταξύ αυτών και η ταξιαρχία έρευνας και επέμβασης (BRI) «που βρίσκεται σε επιφυλακή, έτοιμη για να αναλάβει δράση σε κάθε περιοχή της πρωτεύουσας». Αναμένεται πως θα κινητοποιηθούν περίπου 11.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες.

Ο αρχηγός της αστυνομίας ωστόσο αρνήθηκε να περιγράψει λεπτομερώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο της άφιξης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους που αναμένεται στο Παρίσι από την Πέμπτη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι συνιστά μια «σημαντική πρόκληση», που αποτέλεσε το αντικείμενο «του κοινού σχεδιασμού ασφαλείας μεταξύ των αμερικανικών και γαλλικών ομάδων».

Ο Ντελπουές επισήμανε μονάχα σε μια συνέντευξη τύπου ότι θα αναπτυχθούν «λίγο περισσότερα (στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου) σε σύγκριση με πέρυσι, περί των 200- 300 επιπλέον στα Ηλύσια Πεδία».

Συνολικά, 3.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κληθούν να διαφυλάξουν την ασφάλεια της παρέλασης, με τη συνδρομή 2.500 πυροσβεστών. Στο κέντρο του Παρισιού, θα αναπτυχθούν μεταξύ 2.600 και 2.900 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Κάθε είσοδος στην ζώνη εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας περιμετρικά των Ηλυσίων Πεδίων θα προστατεύεται από «κιγκλιδώματα ή οχήματα που θα προφυλάσσουν το πλήθος από το ενδεχόμενο μια επίθεσης με αυτοκίνητο» εξήγησε ο Μισέλ Ντελπουές, υπενθυμίζοντας τις πιο πρόσφατες επιθέσεις που στοχοθέτησαν την πρωτεύουσα. Τη δολοφονία του αστυνομικού Ξαβιέ Ζιζελέ στα Ηλύσια Πεδία την 20ή Απριλίου, την επίθεση εναντίον μιας αστυνομικής περιπόλου στην Παναγία των Παρισίων την 6η Ιουνίου και την επίθεση εναντίον ενός βαν της αστυνομίας την 19η Ιουνίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

2017 06 19T145534Z 875558593 RC1B74EC81F0 RTRMADP 3 FRANCE POLICE

(REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Επιπλέον, ένα σύστημα για την αποτροπή πτήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που χρησιμοποιήθηκε ήδη τα τελευταία δύο χρόνια, έχει τεθεί σε λειτουργία, με δυνατότητες ανίχνευσης και παρεμβολής των αεροσκαφών και στόχο την «αναχαίτισή» τους.

Επιπροσθέτως, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που διέθεσε η πολεμική αεροπορία, θα επιτρέπει να υπάρχει «μια γενική εικόνα, και να παρακολουθούνται ευρύτερα οι μετακινήσεις του πλήθους».

Τι δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν για την συνάντηση με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την 14η Ιουλίου στο Παρίσι, όπου θα συζητήσουν «όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών κι εκείνα για τα οποία διαφωνούν», εξήγησε σήμερα ο ίδιος από τη Λοζάνη, όπου πήγε για την προώθηση της υποψηφιότητάς του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

«Θα συναντηθώ σε λίγες ημέρες στο Παρίσι, και χαίρομαι γι' αυτό, με τον πρόεδρο Τραμπ. Θα αναφερθούμε σε όλα τα ζητήματα που μας αφορούν, μεταξύ αυτών και τις διαφωνίες», επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις όχθες της λίμνης Λεμάν.

«Υπάρχουν πολλά θέματα επί των οποίων εργαζόμαστε από κοινού, η μάχη κατά της τρομοκρατίας, η κρίση στη Συρία και τη Λιβύη και πολλά άλλα θέματα κοινών συμφερόντων» είπε επίσης ο Μακρόν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι επίσημος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου, προκειμένου οι δύο ηγέτες να γιορτάσουν «μια άλλη σημαντική ημερομηνία, εκείνη της εισόδου στον πόλεμο των ΗΠΑ στο πλευρό μας (...) για την ελευθερία» συμπλήρωσε.

2017 07 07T111746Z 1456932123 RC13901503B0 RTRMADP 3 G20 GERMANY

(REUTERS/Wolfgang Rattay)

Οι δύο ηγέτες θα παρακολουθήσουν από την Πλατεία Κονκόρντ την παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, την ημέρα της εθνικής επετείου της Γαλλίας. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν και 145 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος παρέστη στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου ήταν το 1989. Ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, μαζί με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Φρανσουά Μιτεράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ