ΚΟΣΜΟΣ

Φήμες ότι ο Τραμπ θα απομακρύνει την Γέλεν από την Fed

Φήμες ότι ο Τραμπ θα απομακρύνει την Γέλεν από την Fed
REUTERS/Hannah McKay

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται απίθανο να προτείνει μιά δεύτερη θητεία στην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεν. Ως φαβορί για να την διαδεχτεί παρουσιάζεται ο νυν διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Γκάρι Κόουν.

Αυτά τουλάχιστον, υποστηρίζει σε άρθρο του το Politicο, το οποίο επικαλείται ως πηγές τέσσερα ξεχωριστά άτομα που έχουν γνώση της διαδικασίας. Οι πηγές του Politicο στον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών, και το Καπιτώλιο δήλωσαν ότι αν ο Κόουν αποφασίσει ότι θέλει τη θέση αυτή, οι πιθανότητες είναι υπέρ του. «Ανήκει στον Γκάρι αν τη θέλει, και νομίζω ότι τη θέλει», είπε χαρακτηριστικά Ρεπουμπλικανός.

2017 06 26T231459Z 147317514 RC17D14C0150 RTRMADP 3 USA INDIA

REUTERS/Carlos Barria

Σύμφωνα πάλι με στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ακόμα και αν μερικοί γερουσιαστές του κόμματος εκφράσουν ενδοιασμούς για τον Κόουν, στο τέλος μάλλον θα τύχει ευρείας αποδοχής.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το θέμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νάταλι Στρομ είπε, «Ο Γκάρι είναι εστιασμένος στις ευθύνες του στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικών», σημείωσε.

Σημειώνεται πως ο Κόουν, Δημοκρατικός και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, δεν συνεργάστηκε με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ αλλά τον γνώρισε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γέλεν ανέλαβε επικεφαλής της Fed, όπως είναι γνωστό το σύστημα της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, όταν διαδέχθηκε τον Μπεν Μπερνάνκι τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχε σταθεροποιηθεί. Η ίδια δεν κρύβει πως οι προτεραιότητές της παραμένουν η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών καθώς και μια ευρεία ανάκαμψη πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών.

2017 06 14T215549Z 506068909 RC13B8D4EDC0 RTRMADP 3 USA FED

REUTERS/Joshua Roberts

Η Γέλεν ξεκινά την Τετάρτη μία διήμερη ακροαματική διαδικασία στο Κογκρέσο για την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της Fed πάνω στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Κατά την προεκλογική περίοδο πέρυσι, ο Τραμπ την είχε κατηγορήσει ότι υπέκυψε σε πίεση από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και κράτησε τα επιτόκια χαμηλά για πολιτικούς λόγους, και τόνισε ότι θα την αντικαταστήσει ως πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας γιατί δεν είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σε συνέντευξή του όμως στην εφημερίδα Wall Street Journal τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η θέση της "δεν κινδυνεύει" και ότι τη σέβεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ