ΚΟΣΜΟΣ

Έικο Ισιόκα: Τα κοστούμια της που έγραψαν ιστορία

Έικο Ισιόκα: Τα κοστούμια της που έγραψαν ιστορία
GOOGLE

Η Google στο doodle τιμά την σχεδιάστρια Έικο Ισιόκα η οποία γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1938 στο Τόκιο και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 2012. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών και Μουσικής της Ιαπωνίας και αρχικά εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης. Αργότερα εισήλθε στον χώρο του κινηματογράφου και σχεδίασε πολλά από τα κοστούμια που φόρεσαν αστέρες του Χόλυγουντ σε μεγάλες ταινίες. Η πρώτη της κινηματογραφική εμπειρία ήταν το 1985, όταν και επιλέχθηκε να σχεδιάσει την παραγωγή της ταινίας του Πολ Σρέντερ "Μίσιμα".

Το 1993 τιμήθηκε με όσκαρ για τα κοστούμια που σχεδίασε για την ταινία του Φράνσις Κόπολα "Δράκουλας". Το 2012 παρά το γεγονός πως "είχε φύγει" από τη ζωή ήταν υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών της κωμωδίας του Τάρσεμ Σινγκ "Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου".

Ταινίες στις οποίες σχεδίασε τα κοστούμια:

Mirror Mirror: Eίναι αμερικανική κωμωδία φαντασίας, παραγωγής 2012. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Τάρσεμ Σινγκ και το σενάριο έγραψαν οι Μαρκ Κλέιν και Τζέισον Κέλερ. Η ταινία βασίζεται στο παραμύθι Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι των Αδερφών Γκριμ. Πρωταγωνιστούν οι Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο της Κακιάς Βασίλισσας και η Λίλι Κόλινς στο ρόλο της Χιονάτης. Κοστούμια κλασικά και επιβλητικά της Έικο Ισιόκα, που ταιριάζουν άψογα στο ύφος της ταινίας.

The Fall: Σε ένα νοσοκομείο στο Λος Άντζελες περίπου κατά την δεκαετία 1920 βρίσκεται η πεντάχρονη Alexandria (Catinca Untaru), αφού έπεσε από μια πορτοκαλιά και έσπασε το χέρι της. Στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου γνωρίζει εντελώς τυχαία έναν άλλο ασθενή, τον Roy (Lee Pace). Αυτή η τυχαία γνωριμία έδωσε στον Roy την ιδέα να χρησιμοποιήσει το κοριτσάκι έτσι ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει έναν σκοτεινό και επικίνδυνο στόχο του. Για να τα καταφέρει, λοιπόν, άρχισε να της διηγείται μια φανταστική ιστορία. Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Tarsem Singh, ο οποίος φημίζεται για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τις συνεργασίες του με την Έικο Ισιόκα.

The Cell: Μια ψυχολόγος, που πειραματίζεται πάνω σε μια ριζοσπαστική μέθοδο θεραπείας, αποπειράται να μπει στο μυαλό ενός ψυχοπαθή δολοφόνου, ο οποίος βρίσκεται σε κώμα, για να πληροφορηθεί πού έχει κρύψει το τελευταίο και εν ζωή ακόμα θύμα του. Και εδώ ο Τάρσεμ Σινγκ, φημισμένος δημιουργός διαφημιστικών και βίντεο κλιπ, για άλλη μία φορά μεγαλουργεί... Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η Τζένιφερ Λόπεζ. Τα σουρεάλ κοστούμια της Έικο Ισιόκα, κλέβουν την παράσταση.

Στην ταινία "Αθάνατοι", ο βασιλιάς Υπερίων προσπαθεί να καταστρέψει τη γη των Ελλήνων και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους στα Τάρταρα Τιτάνες. Απέναντί του θα βρεθεί ο νεαρός χωρικός Θησέας, ο οποίος ακολουθώντας τους χρησμούς της σίβυλλας Φαίδρας θα ηγηθεί της μάχης ενάντια στον πολυάριθμο στρατό του Υπερίωνα. Με αρχαιοελληνικό "αέρα" σε μία πιο ποπ διάθεση, τα κοστούμια της Έικο Ισιόκα δεν περνούν απαρατήρητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ