ΚΟΣΜΟΣ

Συλλούρης: Τρεις φορές ζητήθηκε χωρίς ανταπόκριση ο Φάκελος Κύπρου

Συλλούρης: Τρεις φορές ζητήθηκε χωρίς ανταπόκριση ο Φάκελος Κύπρου
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την αλήθεια σχετικά με το αίτημα της Κύπρου να της δοθεί το αρχείο της Βουλής των Ελλήνων «Φάκελος Κύπρος», που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την εξεταστική επιτροπή την περίοδο 1986-1988, αποκατέστησε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, κατά την ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή την παράδοση του Φακέλου από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Βούτση.

«Το υλικό, που παραλαμβάνουμε σήμερα, είχε ζητηθεί χωρίς αποτέλεσμα από τους προκατόχους μου, προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους προέδρους των εξεταστικών επιτροπών της κυπριακής Βουλής για τον «Φάκελο της Κύπρου» και υπηρεσιακούς παράγοντες το 1997, το 2006 και το 2010, από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και διαφορετικούς προέδρους της Βουλής των Ελλήνων» είπε ο κ. Συλλούρης και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προσωπικές, όσο και της ολομέλειας του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση, τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, που ομόφωνα στήριξαν την απόφαση για την παράδοση από τον πρόεδρο κ. Βούτση του συνόλου του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου».

«Το υλικό αυτό φυλασσόταν μέχρι σήμερα ως εφτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Η απόφαση να μας παραδοθεί και η σημερινή τελετή επισφραγίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική αναγκαιότητα και κλείνουν ένα εθνικό και ηθικό χρέος» είπε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Η σημερινή τελετή αποτελεί για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, για τους δεσμούς της Ελλάδας με τον κυπριακό Ελληνισμό, και ειδικότερα για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και την αδελφική συνεργασία, «ένα ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας» υπογράμμισε ο κ. Συλλούρης και πρόσθεσε ότι η παράδοση του αρχείου συμπίπτει με τις επετείους των δεινών, από τα οποία δοκιμάζεται η Κύπρος εδώ και 43 χρόνια, την κατοχή και την ενάντια στο φυσικό και διεθνές δίκαιο παράνομη διαίρεση του νησιού. Λόγω αυτής της κατάστασης, είπε, «δυναμιτίζεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κομματιάζονται οι ζωές, δυναστεύονται τα όνειρα όλων των κατοίκων της Κύπρου, που θρηνούν πεσόντες, αγνοούμενους, πρόσφυγες και χιλιάδες θύματα πολέμου».

Επίσης, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αποδίδει την πρέπουσα τιμή στους τέως προέδρους των δύο Κοινοβουλίων, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιαννάκη Ομήρου, που με τη συνεργασία τους έκαναν το πρώτο βήμα για την ικανοποίηση του καθολικού και διαχρονικού αιτήματος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και του κυπριακού λαού στο σύνολό του, για παραχώρηση του αρχειακού υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα ιστορικά τεκμήρια που αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το τι οδήγησε στην εθνική τραγωδία του 1974.

Ακολούθησαν, πρόσθεσε, μια σειρά ενεργειών και διαβημάτων, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, αλλά και η συστηματική προσπάθεια από πλευράς των προέδρων των δύο κοινοβουλίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύνταξη και την υπογραφή από τους προέδρους, Νικόλαο Βούτση και Γιαννάκη Ομήρου, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόσβαση στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου, που άνοιξε τον δρόμο για το σημερινό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη το Πρωτόκολλο προβλέπει τα ακόλουθα:

• Την πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε υλοποίηση του αιτήματός της, στο υλικό που συγκεντρώθηκε ή και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον «Φάκελο της Κύπρου» και βρίσκεται κατατεθειμένο στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων από το 1988, έτος περάτωσης των εργασιών της παραπάνω Επιτροπής.

• Τη συγκρότηση δύο Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, των οποίων θα προΐστανται αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων και η γενική διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Επιτροπές θα συνεργαστούν με στόχο την καταγραφή, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση του πιο πάνω υλικού, στη βάση επιστημονικών κανόνων, ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό.

• Το υλικό στο οποίο θα δοθεί πρόσβαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς, με την έγκριση των εκάστοτε Προέδρων των δύο κοινοβουλίων.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Πρωτοκόλλου και σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της παραγράφου 2 αυτού, συγκροτήθηκαν δύο Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων από τα δύο κοινοβούλια, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων και τη γενική διευθύντρια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εργάστηκαν σκληρά, με στόχο την καταγραφή και ταξινόμηση του εν λόγω υλικού και όχι μόνο.

Σημαντική και καθοριστική για την περαιτέρω υλοποίηση του Πρωτοκόλλου υπήρξε, είπε ο κ. Συλλούρης, η επίσημη επίσκεψή του στη Βουλή των Ελλήνων στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2016, αμέσως μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και τούτο, σημείωσε, « γιατί ο κ. Βούτσης ανταποκρίθηκε απολύτως και με σωστό προγραμματισμό, επιταχύνοντας με τις οδηγίες του την όλη διαδικασία».

Στην πορεία υλοποίησης του θέματος και επεξεργασίας του υλικού από τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων εντοπίστηκαν στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων πρόσθετοι φάκελοι, με έγγραφα διαβαθμισμένα ως «απόρρητα» ή «άκρως απόρρητα», που είχαν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων από άλλα υπουργεία και φορείς, κυρίως στρατιωτικής προέλευσης. Για το υλικό αυτό κρίθηκε σκόπιμο να συνταχθεί Παράρτημα του Πρωτοκόλλου, το οποίο υπεγράφη στις 15 Φεβρουαρίου 2017, έτσι ώστε αυτό να καταστεί αναπόσπαστο μέρος του υλικού του Φακέλου της Κύπρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ