ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι:Μακρόν και Τραμπ παρακολούθησαν την μεγαλειώδη παρέλαση (pics)

Παρίσι:Μακρόν και Τραμπ παρακολούθησαν την μεγαλειώδη παρέλαση (pics)
REUTERS

Με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 14ης Ιουλίου

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφτασε στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων όρθιος πάνω σ' ένα στρατιωτικό τζιπ και περιστοιχισμένος από ιππικό -μια σκηνή που είχε επαναληφθεί κατά την ορκωμοσία του πριν από δύο μήνες και ενισχύει το μήνυμα ότι ηγείται μιας σημαντικής στρατιωτικής δύναμης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έφτασε με τη σύζυγό του, Μελάνια, μ' ένα μαύρο σεντάν και τους υποδέχθηκε στη λιακάδα η πρώτη κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν.

Κατά την παρέλαση, οι δύο άντρες κάθισαν μαζί σε μια εξέδρα χειροκροτώντας, δείχνοντας και ακουμπώντας ο ένας τον άλλο στο μπράτσο καθώς υπερίπταντο στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες παρέλασαν μαζί, σ' έναν διπλό εορτασμό που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από την είσοδο των ΗΠΑ στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και την ετήσια εθνική γιορτή της Ημέρας της Βαστίλης.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης υπερπτήσεις μαχητικών αεριωθουμένων και των δύο χωρών που συμβόλιζαν τη στρατιωτική συνεργασία στη Μέση Ανατολή και αλλού.

«Τίποτε δεν θα χωρίσει ποτέ τη Γαλλία από τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε ο Μακρόν κατά τη σύντομη ομιλία που εκφώνησε στο τέλος της παρέλασης.

Η Γαλλία βρήκε στην ιστορία της «σίγουρους συμμάχους, φίλους που έσπευσαν να μας βοηθήσουν» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανήκει σ' αυτούς, γι' αυτό τίποτε δεν θα μας χωρίσει ποτέ», είπε και προσέθεσε: «Η παρουσία σήμερα δίπλα μου του κ. Ντόναλντ Τραμπ και της συζύγου του είναι η ένδειξη μιας φιλίας που διατρέχει τον χρόνο».

Ο Τραμπ χαιρέτισε στρατιωτικά καθώς στρατιωτικό προσωπικό -μερικοί φορώντας στολές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου- παρήλαυνε με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου.

Με τις εκδηλώσεις θα ολοκληρωθεί μια επίσκεψη την οποία ο Μακρόν χρειαζόταν για να ενισχύσει τη θέση της Γαλλίας στην παγκόσμια σκηνή -και η οποία μπορεί επίσης να βοηθήσει τον Αμερικανό πρόεδρο που έχει μείνει χωρίς πολλούς διεθνείς φίλους εξαιτίας της στάσης του στα θέματα του διεθνούς εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής.

Για τη Γαλλία, η φετινή Ημέρα της Βαστίλης έχει επιπλέον σημασία καθώς είναι η πρώτη επέτειος μιας από τις πιο πολύνεκρες ένοπλες ισλαμιστικές επιθέσεις των λίγων τελευταίων ετών.

Μετά την παρέλαση, η οποία είναι η πρώτη που παρακολουθεί ως πρόεδρος, ο Μακρόν θα μεταβεί στη Νίκαια, όπου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στη μνήμη των 86 ανθρώπων που σκοτώθηκαν όταν ένας Τυνήσιος οδήγησε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στην προκυμαία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ