Πόσο θα κοστίσει στην Τουρκία το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400
Πηγή: Vasily Fedosenko / Reuters

Η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει από την Ρωσία το πλέον προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αυτό μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, σημειώνοντας πως είναι μια εμπορική συμφωνία που σηματοδοτεί την απομάκρυνση της Τουρκίας από την στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, η οποία κρατούσε την χώρα «δεμένη με τη Δύση για περισσότερο από έξι δεκαετίες».

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, η προκαταρκτική συμφωνία προβλέπει αρχικά τη μεταβίβαση δύο συστοιχιών S-400, ενώ άλλες δύο θα συναρμολογηθούν την επόμενη χρονιά στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, -που είναι και η μοναδική κρατική ρωσική εταιρεία στον τομέα αυτό-, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την συμφωνία με την Τουρκία.

Capture

Η συμφωνία για την αγορά των S-400 από την Ρωσία «συνιστά ένα καθαρό σήμα για το ότι η Τουρκία έχει απογοητευθεί από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», δηλώνει ο Κονσταντίν Μακιένκο, αναλυτής του μοσχοβίτικού Κέντρου Αναλύσεων Στρατηγικής και Τεχνολογίας, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει:

Πριν καταβληθεί η προκαταβολή και τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για οτιδήποτε.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στα τέλη Ιουνίου, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο για την πώληση στην Τουρκία των συστημάτων S-400 έχει υπογραφεί, αλλά το ζήτημα της χορήγησης δανείου δεν έχει αποφασισθεί ακόμη.

 

Στις 30 Ιουνίου ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ έκανε γνωστό ότι σε αυτή την φάση δεν διεξάγονται συνομιλίες για την χορήγηση δανείου στην Τουρκία με σκοπό την αγορά των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Στις 21 Ιουνίου ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντρ Μιχέιεφ είχε δηλώσει ότι η συμφωνία για την πώληση στην Τουρκία των S-400 βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών για την σύναψη των σχετικών συμβολαίων.

Πάντως, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ρωσία Χουσεϊνί Ντιρόζ δήλωσε την Παρασκευή, ότι το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν συνιστά εμπόδιο για την αγορά των S-400. Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης, σύμφωνα με το πρακτορείο interfax:

Ναι, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την Τουρκία να ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αγοράσει τους S-400.


Διαβάστε επίσης

Στο ΝΑΤΟ η Κολομβία

Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εάν κερδίσει τις εκλογές

Ερντογάν: Αδέρφια μου, μετατρέψτε τα ευρώ και τα δολάριά σας σε τουρκικές λίρες

Συνελήφθησαν 26 Τούρκοι πριν περάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου