ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας: Το Barbaros άλλαξε πορεία και πλέει ανοιχτά της Πάφου

Αιφνιδιαστική κίνηση της Τουρκίας: Το Barbaros άλλαξε πορεία και πλέει ανοιχτά της Πάφου
TWITTER

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία και συνεχίζει τις προκλήσεις με αφορμή το πρόγραμμα γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το τρυπάνι West Capella, το ερευνητικό σκάφος Barbaros άλλαξε ξαφνικά πορεία και βρέθηκε πολύ κοντά στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Barbaros ενώ είχε πάρει πορεία προς τα δυτικά και παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής άλλαξε ρότα και από τα ξημερώματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται κυπριακές κυβερνητικές πηγές, πλέει ανοικτά της Πάφου με κατεύθυνση τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έτσι θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο Οικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL. Η Τουρκία έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου πάντως δεν είχε εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του Barbaros στην περιοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι παράνομη, καθώς η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX στην περιοχή ανήκει στην Κύπρο.

Πάντως οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθούνται στενά και από την Γαλλία λόγω και της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο Οικόπεδο 11. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ