ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Γιούνκερ σε Ερντογάν: Ευρώπη τέλος εάν επαναφέρεις τη θανατική ποινή

Τελεσίγραφο Γιούνκερ σε Ερντογάν: Ευρώπη τέλος εάν επαναφέρεις τη θανατική ποινή
REUTERS/Francois Lenoir

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι θα πρέπει να αποδεχτεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν θέλει να ενταχθεί σε αυτή, στέλνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.

Στο μήνυμά του, ο κ. Γιούνκερ τονίζει μεταξύ άλλων ότι ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής από την Τουρκία, για την οποία επανειλημμένα έχει κάνει λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλείνει οριστικά την πόρτα της ένταξής της στην Ευρώπη.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που έχει δεχτεί η Τουρκία, δεν φαίνεται να υπαναχωρεί από τη θέση της.

Στην ομιλία του για τη θλιβερή επέτειο το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε μπροστά στους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν ότι θα «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» και επανέλαβε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εφόσον η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.

Η προειδοποίηση Γιούνκερ

Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο Γιούνκερ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας σε δύσκολους καιρούς, ωστόσο την καλεί να προσδιορίσει σαφώς τη θέση της.

Επιπλέον, την καλεί να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου, αναφερόμενος στην φυλάκιση του ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ.

«Έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς. Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες», τονίζει και συνεχίζει:

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος. Εύχομαι η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς. Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία».

«Ένα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης. Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λ.χ. ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει περαιτέρω ο κ. Γιούνκερ, προσθέτει όμως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».

Ερντογάν: «Θα ξεριζώσουμε το κεφάλι των προδοτών»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν στους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τη θλιβερή επέτειο του ενός έτους από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Ουδείς που προδίδει αυτήν την χώρα μπορεί να μένει ατιμώρητος», είπε, πρόσθεσε ότι θα «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» και επανέλαβε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εφόσον η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι θέλει οι πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στην φυλακή να φορούν συγκριμένη φόρμα «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο».

«Δεν επέδειξαν ίχνος ελέους όταν σημάδευαν με τα όπλα τους τους πολίτες μου» τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Τι είχαν οι πολίτες μου; Κρατούσαν τις σημαίες τους, όπως κάνουν και σήμερα, και κάτι σημαντικότερο: είχαν την πίστη τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ