Κουρτς: Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πηγή: REUTERS/Heinz-Peter Bader

«Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ασκώντας έντονη κριτική στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στις δηλώσεις του για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.

Διαβάστε επίσης

«Οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν είναι η χειρότερη των περιπτώσεων, αλλά η χειρότερη περίπτωση είναι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στην Τουρκία, όπου φιμώνονται οι διαφωνούντες, από τους οποίους αμέτρητοι έχουν φυλακιστεί, όπου εκφοβίζονται αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι. Και όλα αυτά είναι γεγονότα τα οποία δεν επιτρέπεται να παραβλέπει η ΕΕ» τόνισε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή γραμμή σε σχέση με την Τουρκία», κάτι που ο ίδιος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό, και όπου τώρα εμφανίζεται σταδιακά μία κάποια κίνηση.

Το πάγιο «όχι» του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη «αυτής της Τουρκίας» στην ΕΕ, περιέχεται και στο πρόσφατο έγγραφό του με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τονίζει πως «είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία».

Ταυτόχρονα ο Κουρτς σημειώνει πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η περσινή απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».


Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Αδέρφια μου, μετατρέψτε τα ευρώ και τα δολάριά σας σε τουρκικές λίρες

Συνελήφθησαν 26 Τούρκοι πριν περάσουν στην Ελλάδα μέσω Έβρου

Tουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρέχει άσυλο σε προδότες

Ο Ερντογάν κλείνει το υπουργείο Ευρωπαϊκής Ένωσης