Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία
Πηγή: Amnesty International UK

Την ώρα που το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, οδηγούνταν ενώπιον του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε επίσης

Συγκεκριμένα, οκτώ ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η επικεφαλής της Αμνηστίας, Ιντίλ Εσέρ, συνελήφθησαν στις αρχές Ιουλίου κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου κατάρτισης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο νησί Μπουγιουκαντά, στην Κωνσταντινούπολη. Ένας Σουηδός και ένας Γερμανός, εκπαιδευτές σε αυτό το σεμινάριο, επίσης τέθηκαν υπό κράτηση.

Όλοι τους θεωρούνται από τις τουρκικές Αρχές ύποπτοι για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και οδηγήθηκαν σήμερα Δευτέρα ενώπιον εισαγγελέα για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους, όπως μετέδωσε το Reuters. 

 

 

«Ένα από τα δύο θα γίνει: είτε τελικά θα αφεθούν ελεύθεροι (...) είτε δυστυχώς θα τεθούν υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης τους», δήλωσε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής για την Τουρκία στην Αμνηστία, σημειώνοντας:

Πρόκειται για μια δοκιμασία για την τουρκική δικαιοσύνη. Η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση εάν αυτοί οι ακτιβιστές οδηγηθούν στην φυλακή διότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Διαβάστε επίσης

Κουβέλης: Η Τουρκία δεν επιδιώκει σύρραξη με την Ελλάδα

Κουτσούμπας: Κίνδυνος άμεσης πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας

Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Αφρίν

Νέα Νavtex από την Άγκυρα – Μετά το ναυάγιο στο Αγαθονήσι