ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Σε 24ωρη απεργία καλεί η αντιπολίτευση

Βενεζουέλα: Σε 24ωρη απεργία καλεί η αντιπολίτευση
REUTERS/ JAIME SALDARRIAGA

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, συμπεριλαμβανομένης μιας 24ωρης απεργίας εντός της εβδομάδας.

«Είναι καιρός για την ώρα μηδέν», δήλωσε ο Φρέντι Γκεβάρα, ηγέτης της αντιπολίτευσης και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, εξ ονόματος του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας.

«Καλούμε όλη τη χώρα να συμμετάσχει την Πέμπτη σε μια μαζική γενική 24ωρη απεργία χωρίς βία, για να ασκηθεί πίεση (στην κυβέρνηση) και να προετοιμαστεί η τελική κλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Γκεβάρα.

2017 07 16T232256Z 1277878840 RC18F1B132A0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

Reuters/ MARCO BELLO

Μία νεκρή και τρεις τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός πυροβολισμών κατά πλήθους κατά την διάρκεια διαδήλωσης στη Βενεζουέλα την ώρα που στη χώρα ήταν σε εξέλιξη ανεπίσημο δημοψήφισμα από την αντιπολίτευση που θέλει το τέλος της κυβέρνησης Μαδούρο.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης Δημοκρατική Ενότητα είπε ότι μια κυβερνητική «παραστρατιωτική» συμμορία άνοιξε πυρ στην φτωχογειτονιά της Κατία στο Καράκας, όπου διαδήλωναν χιλιάδες.

Πλάνα από βίντεο δείχνουν τον κόσμο να διασκορπίζεται ενώ ακούγονται πυροβολισμοί, και πολλούς διαδηλωτές να καταφεύγουν σε εκκλησία.

«Η ημέρα βάφτηκε με το αίμα μιας γυναίκας της Βενεζουέλας που διαδήλωνε και εξασκούσε τα δικαιώματά της», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα για τον φόνο της Σιομάρα Έσκοτ. «Η βία όμως δεν μπορεί να κρύψει τι έχει συμβεί. Ο λαός δεν φοβάται και είναι ξεκάθαρα αποφασισμένος», πρόσθεσε.

Το συμβολικό δημοψήφισμα της Κυριακής, όπου οι ψηφοφόροι ερωτήθηκαν τη γνώμη τους για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να δημιουργήσει μια νέα Βουλή, είχε σκοπό να υπονομεύσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του εν μέσω μίας συντριπτικής οικονομικής κρίσης και μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων όπου έχουν σκοτωθεί περίπου 100 άτομα.

2017 07 17T000917Z 58930279 RC1A417DC1E0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS copy
2017 07 16T211234Z 1665754089 RC1BAA1140C0 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS EXPATRIATES copy

REUTERS/Marco Bello

Ο Μαδούρο, 54, καταδίκασε το δημοψήφισμα ως παράνομο και χωρίς νόημα. Ο ίδιος προωθεί μια επίσημη ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου που αποζητά τη λαϊκή εντολή για τη νέα Βουλή, η οποία θα έχει δικαίωμα να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να διαλύσει κρατικούς θεσμούς.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής ως πράξη πολιτικής ανυπακοής η οποία θα ακολουθηθεί από άλλες δράσεις εναντίον του προέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ