ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος του Λονδίνου για την επίσκεψη Τραμπ: Δεν πρέπει να του στρώσουμε κόκκινο χαλί

Δήμαρχος του Λονδίνου για την επίσκεψη Τραμπ: Δεν πρέπει να του στρώσουμε κόκκινο χαλί
REUTERS/FILE

Η κόντρα του Σαντίκ Καν με τον Αμερικανό πρόεδρο συνεχίζεται, με τον δήμαρχο του Λονδίνου να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη βρετανική πρωτεύουσα το ερχόμενο έτος, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να του «στρώσουν το κόκκινο χαλί».

«Οι επίσημες επισκέψεις διαφέρουν από τις υπόλοιπες, και από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει πολιτικές πεποιθήσεις, με τις οποίες πολλοί διαφωνούν, δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σωστό η κυβέρνησή μας πρέπει να του στρώσει και κόκκινο χαλί», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNNi τη Δευτέρα.

Μόλις πριν μια εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του πλανητάρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναβληθεί για το 2018. Όπως σχολιάζει το CNNi, η καθυστέρηση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι θα υπάρξουν μαζικές διαμαρτυρίες για την επίσκεψη του Τραμπ στη χώρα και ιδίως στο Λονδίνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μια φιλική συνάντηση με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να επισκεφτεί το Λονδίνο. Η πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού η οποία περιλαμβάνει συνήθως ένα συμπόσιο με τη βασίλισσα, έγινε κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

2017 07 08T071130Z 859930652 RC1DA071F0C0 RTRMADP 3 G20 GERMANY

REUTERS/Carlos Barria

Βέβαια, παρά τις διαφορές του με τον Τραμπ, ο Καν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθούν, εάν τους δοθεί η ευκαιρία. Όπως λέει:

Εάν κάποιος έχει απόψεις, που μπορεί να αλλάξουν μελλοντικά, τότε είμαι έτοιμος να παίξω τον ρόλο μου. Εάν νομίζετε πως είναι αδύνατον να είμαι μουσουλμάνος και περήφανος δυτικός, βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας διαψεύσω. Είτε είστε δημοσιογράφος του CNN είτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική κόντρα

Αρχικά, αυτή η πολιτική «κόντρα» ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος του Λονδίνου εξέφρασε την εναντίωσή του στο νόμο του Τραμπ για τη μετανάστευση. Έπειτα, συνεχίστηκε με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση του περασμένου μήνα στη γέφυρα του Λονδίνου, κατά την οποία οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους. Με αφορμή το γεγονός, ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε πολιτικά ορθοί και να καταπιαστούμε με την ασφάλεια του λαού μας» και συνέχισε: «Αν δεν φανούμε έξυπνοι, το πράγμα θα χειροτερέψει».

Νωρίτερα, ο Σαντίκ Καν είχε δηλώσει πως οι Βρετανοί δεν πρέπει να ανησυχήσουν βλέποντας μια αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους του Λονδίνου μετά την επίθεση.

«Τουλάχιστον 7 νεκροί και 48 τραυματίες σε τρομοκρατική επίθεση και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέει πως 'δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!'», τόνισε σχετικά ο Τραμπ με την αντίδραση του δημάρχου της πόλης.

No red carpet for Trump, says London's Khan, By Samuel Burke and Hilary Clarke

ΔΗΜΟΦΙΛΗ