ΚΟΣΜΟΣ

«Κόλλησε» το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare

«Κόλλησε» το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Obamacare
REUTERS/Kevin Lamarque

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία για την κατάργηση και αντικατάσταση Obamacare είναι πλέον σίγουρο ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από το νομοθετικό σώμα. Κι αυτό διότι ακόμη δύο Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές -στο σύνολό τους τέσσερις- εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα προτεινόμενα μέτρα.

Ειδικότερα, οι Μάικ Λι και Τζέρι Μόραν ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας στο Twitter ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο στην παρούσα μορφή του, αυξάνοντας σε τέσσερις τον συνολικό αριθμό των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το ψηφίσουν. Έτσι, η αναθεωρημένη έκδοση του νομοσχεδίου δεν έχει πλέον καμία προοπτική έγκρισης της από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Γερουσίας.

2017 07 18T015038Z 1598695892 RC1AB6C5A880 RTRMADP 3 USA HEALTHCARE LEE MORAN

REUTERS/Joshua Roberts (L) and Larry Downing/File Photo

Είχαν προηγηθεί οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς και Ραντ Πολ εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για το νομοσχέδιο. Η διαμόρφωση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στην Γερουσία (52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί) επιτρέπει απώλεια μόνο δύο ψήφων από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προκειμένου να είναι δυνατή η ψήφιση νομοσχεδίων.

Τα νέα έγιναν γνωστά την ώρα που άλλοι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είχαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρος να καλλιεργεί θετικό πολιτικό κλίμα προκειμένου να μετριαστούν οι αντιδράσεις και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

«Δεν θα πρέπει να βάλουμε στην σφραγίδα μας στην υιοθέτηση μιας κακής πολιτικής», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μόραν στo Twitter, καυτηριάζοντας πολιτικά την διαδικασία “κεκλεισμένων των θυρών” για τις μυστικές συνεδριάσεις που ακολούθησε ο Μακόνελ στην κατάρτιση του αναθεωρημένου νομοσχεδίου για την υγεία.

Προεκλογική δέσμευση του Τραμπ

Η κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, αλλά και πολιτική υπόσχεση των Ρεπουμπλικάνων από το 2010.

Η αρνητική εξέλιξη της μη ψήφισης του νομοσχεδίου αποτελεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τραμπ που προσπάθησε απεγνωσμένα να προωθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου προκειμένου ν' αντιστραφεί το κλίμα κοινοβουλευτικής στασιμότητας που χαρακτηρίζει το νομοθετικό της έργο, σχολιάζει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο κι ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ καλούνται τώρα είτε να επιλέξουν διαφορετική πορεία είτε να εγκαταλείψουν συνολικά τον τομέα της υγείας, προωθώντας άλλα νομοσχέδια όπως π.χ. το φορολογικό.

Ο πρόεδρος Τραμπ από την πλευρά του, κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους στην Γερουσία να καταργήσουν το Obamacare.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την απώλεια πλειοψηφικής στήριξης του νομοσχεδίου που πρότειναν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία, έγραψε:

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΝ το Obamacare που καταρρέει τώρα και να εργαστούν για ένα νέο πρόγραμμα υγείας από την αρχή. Οι Δημοκρατικοί θ' ακολουθήσουν!.

Οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν για την ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου που καταργεί το Obamacare, αλλά μπορούν να συνεργαστούν για την βελτίωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ