ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε στα Πολωνικά και εξήρε τη σχέση της Βρετανίας - Πολωνίας

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μίλησε στα Πολωνικά και εξήρε τη σχέση της Βρετανίας - Πολωνίας
REUTERS/ KACPER PEMPEL

Τη στιγμή που το Brexit επισκιάζει την εικόνα της Βρετανίας στο εξωτερικό, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έφθασαν στη Βαρσοβία, πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξήρε τη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Πολωνίας ενώπιον των 600 καλεσμένων στο γκαλά που διοργανώθηκε χθες βράδυ στο βασιλικό πάρκο Λαζιένκι στη Βαρσοβία, αρχίζοντας την ομιλία του με την προσφώνηση "Κύριοι, Κυρίες" στα πολωνικά και κλείνοντας με "Καλό βράδυ" στην ίδια γλώσσα.

"Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάμε απεριόριστα τις σχέσεις μας με την Πολωνία", δήλωσε ο πρίγκιπας στην πολωνική πρωτεύουσα, πρώτο σταθμό της περιοδείας στη χώρα και στη συνέχεια στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στις "ένθερμες" πολωνο-βρετανικές σχέσεις, ο Ουίλιαμ είπε ότι η πολωνική έγινε η δεύτερη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα του. "Μια γενιά νέων ανθρώπων μεγαλώνουν και αισθάνονται ταυτόχρονα Βρετανοί και Πολωνοί", είπε διακρίνοντας σε αυτό "μια δέσμευση και ευκαιρίες στο μέλλον".

Στην Πολωνία, όπου είναι καλεσμένοι του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της συζύγου του, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ επισκέφθηκαν το Μουσείο της Εξέγερσης στη Βαρσοβία που ανεγέρθηκε σε ένδειξη τιμής για τον αγώνα κατά των κατακτητών Γερμανών ναζί, κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η πόλη βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε. "Επιλέξαμε το μουσείο αυτό ως ένα δείγμα της εχθρότητας την οποία αντιμετώπισαν οι Πολωνοί, και του ηρωισμού που επέδειξαν", δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Πολωνία, Τζόναθαν Νοτ.

Ουίλιαμ και η Κέιτ μετέβησαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, όπου 85.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι Γερμανοί ναζί έχτισαν το στρατόπεδο αυτό έξω από τα σύνορα της χώρας τους στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Γκντανσκ.

Στην ίδια πόλη, είναι προγραμματισμένες επισκέψεις στο Μουσείο του Κινήματος Αλληλεγγύη και στο σαιξπηρικό θέατρο του Γκντανσκ.

"Η Βασιλική Εξοχότητά τους θα έχουν τον χρόνο κατά τη διάρκεια της περιοδείας να αναγνωρίσουν την περίπλοκη ιστορία του 20ού αιώνα κάθε χώρας", ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον προσθέτοντας ότι το ζευγάρι "ελπίζει να συναντηθεί με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της περιοδείας".

Μετά τις συναντήσεις με πολιτικές προσωπικότητες και στελέχη της οικονομίας, οι βρετανοί γαλαζοαίματοι θα συναντηθούν επίσης με τη "νεολαία των δύο χωρών, είτε είναι επιχειρηματίες, ακτιβιστές υπέρ της ψυχικής υγείας, νέα ταλέντα της μουσικής και των τεχνών".

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες δραστηριότητες του ταξιδιού αυτού, ο δούκας και η δούκισσα αναμένεται να μετάσχουν σε αγώνα κωπηλασίας στον ποταμό Νέκαρ, να κάνουν βόλτα στην αγορά του Γκντανσκ και να επισκεφτούν την εντυπωσιακή αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής επί του 'Ελβα στο Αμβούργο.

Πολλοί στην Πολωνία θεωρούν ότι Ουίλιαμ και Κέιτ επισκέπτονται τη χώρα τους ως ανεπίσημοι πρεσβευτές του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ