ΚΟΣΜΟΣ

Αγρίεψε περισσότερο ο Τραμπ με το Obamacare - Να μην φύγει κανείς Γερουσιαστής από την πόλη

Αγρίεψε περισσότερο ο Τραμπ με το Obamacare - Να μην φύγει κανείς Γερουσιαστής από την πόλη
REUTERS/Kevin Lamarque

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές για την κατάργηση και αντικατάσταση του Obamacare, του εμβληματικού συστήματος υγείας που φέρει την υπογραφή του πρώην πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συστήνοντας τους να παραμείνουν στην Ουάσιγκτον έως ότου περάσει από το Κογκρέσο το νέο νομοσχέδιο για την περίθαλψη και την υγεία και ύστερα να αποχωρήσουν για τις διακοπές τους.

Ο πρόεδρος Τραμπ κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο και τους ώθησε να καταφέρουν ακόμη μια «μαχαιριά» στο Obamacare. «Είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά», διαμήνυσε, καλώντας τους να κρατήσουν τις υποσχέσεις ετών προς τους ψηφοφόρους τους για την ύπαρξη ενός διαφορετικού συστήματος στον τομέα της υγείας.

Η συνάντηση έγινε μία μέρα μετά την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν το σχέδιο νόμου που θα αντικαταστήσει το Obamacare και την ευθεία επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Τραμπ, τόσο προς τους αντίπαλους Δημοκρατικούς, που πολεμούν κάθε του κίνηση, όσο και σε ορισμένους γερουσιαστές του κόμματός του, οι οποίοι δεν στήριξαν την πρωτοβουλία.

«Επί επτά χρόνια υπόσχεστε στον αμερικανικό λαό πως θα καταργήσετε το Obamacare. Ο κόσμος υποφέρει και για να μιλήσω ειλικρινά η απραξία δεν είναι επιλογή», τόνισε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους 49 συνομιλητές του. «Μπορούμε να το καταργήσουμε, αλλά δεν πρέπει να φύγουμε από την πόλη μέχρι να έχει ολοκληρωθεί» ο σκοπός μας.

2017 07 19T173921Z 936752813 RC1DC5B76AC0 RTRMADP 3 USA HEALTHCARE

(REUTERS/Kevin Lamarque)

«Όποιος γερουσιαστής ψηφίζει κατά του νόμου είναι σαν να λέει στην Αμερική πως είναι σύμφωνος με το Obamacare».

Ο ηγέτης της ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες του και να περάσει το νέο σχέδιο νόμου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, παρά τις ενδείξεις πως η προσπάθεια θα πέσει εκ νέου στο κενό, όπως απέδειξε και η αποστασία αρκετών γερουσιαστών του κόμματός του στην προηγούμενη προσπάθεια. Η διαμόρφωση της αριθμητικής κατανομής των εδρών στην Γερουσία - 52 Ρεπουμπλικάνοι, 48 Δημοκρατικοί - επιτρέπει απώλεια μόνο δύο ψήφων από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο προκειμένου να είναι δυνατή η ψήφιση νομοσχεδίων.

Οι αποστάτες

Οι μετριοπαθείς Γερουσιαστές Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, Λίσα Μουρκόβσκι από την Αλάσκα και Σέλι Μουρ Κάπιτο από την Γουέστ Βιρτζίνια έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν την πρόταση του ΜακΚόνελ, για σταδιακή κατάργηση του προσιτού προς όλες τις οικονομικές τάξεις Obamacare εντός διετίας, χρόνος που θα δώσει στην Γερουσία την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα, που θα ψηφιστεί.

Η Κάπιτο μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την συνάντηση με τον Τραμπ, όπως αναφέρει το Reuters, εξέφρασε τις αμφιβολίες της για την ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας. «Νομίζω πως θα εκφράσουμε εκ νέου ποιες είναι οι διαφορές μας. Ο πρόεδρος έχει ξοδέψει πολύ χρόνο τηλεφωνώντας σε κάθε έναν μας προσωπικά», είπε και συμπλήρωσε. «Δεν νομίζω πως θα αλλάξει κανείς γνώμη (στη συνάντηση), αλλά μας δίνεται η ευκαιρία» να καταλάβουμε ποιες είναι οι διαφορές μας.

2017 07 19T161143Z 1800692315 RC1832743920 RTRMADP 3 USA TRUMP VOTE

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας

Η κατάργηση του Obamacare ήταν μία από τις κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του τότε υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το παρόν σύστημα υγείας ιδιαίτερα δαπανηρό.

Αλλά η πρακτική εφαρμογή των δεσμεύσεων του «κολλάει» στις ανησυχίες αρκετών μετριοπαθών Γερουσιαστών, οι οποίοι φοβούνται πως εκατομμύρια πολιτών με χαμηλά εισοδήματα θα μείνουν εκτός του συστήματος υγείας, αλλά και τις βλέψεις πιο συντηρητικών που θέλουν μεγάλες περικοπές στο Obamacare.

«Πρέπει να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», δήλωσε ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ στους δημοσιογράφους. «Επί επτά χρόνια οι Ρεπουμπλικάνοι υπόσχονται στους ψηφοφόρους πως αν μας εκλέξουν θα καταργήσουμε το Obamacare. Θεωρώ πως θα φανούμε ανόητοι αν δεν τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση».

Ο Όριν Χατς με την σειρά του εξέφρασε την άποψή του πως πρόκειται για δύσκολο θέμα για την κυβέρνηση Τραμπ. «Υποψιάζομαι πως ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι λίγο πιο δυναμικός και ελπίζω να γίνει. Νομίζω πως πρέπει», είπε ζητώντας από τον πλανητάρχη πιο ισχυρές πρωτοβουλίες.

2017 07 19T173828Z 1398294944 RC140100FFF0 RTRMADP 3 USA HEALTHCARE copy

(REUTERS/Kevin Lamarque)

Στον ορίζοντα μία συνεργασία με τους Δημοκρατικούς

Οι Δημοκρατικοί είναι σαφώς ευχαριστημένοι από την έκβαση της υπόθεσης και παρότι στέκουν πιστοί «προστάτες» της κληρονομίας του Μπαράκ Ομπάμα βλέπουν την κατάσταση ως μια ευκαιρία συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικάνους. Οι δεύτεροι βλέπουν τις επιλογές τους να μειώνονται συνεχώς.

Ο δεύτερος τη τάξει των Ρεπουμπλικάνων, Τζον Κόρνιν τόνισε πως είναι «ατυχές» πως πλέον αναμένονται δικομματικές συζητήσεις επί του θέματος. «Οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμούς με το Obamacare και δεν θέλουν να υπάρξουν αλλαγές σε δομικά προβλήματα», τόνισε ο Κόρνιν.

«Αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε με την παρτίδα που μας έχει μοιραστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ