ΚΟΣΜΟΣ

Interpol: Ψάχνει 173 τζιχαντιστές που θέλουν να επιτεθούν στην Ευρώπη

Interpol: Ψάχνει 173 τζιχαντιστές που θέλουν να επιτεθούν στην Ευρώπη
Stringer/REUTERS

Λίστα με 173 μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, που πιθανότατα ετοιμάζουν νέες αιματηρές επιθέσεις στη Γηραιά ήπειρο, έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες. Η λίστα κυκλοφόρησε από την Interpol με τους αναλυτές της να σημειώνοπυν ότι στόχος των τζιχαντιστών είναι να εκδικηθούν την ήττα τους σε εδάφη της Συρία και του Ιράκ.

Πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών αποτέλεσαν τη βάση για την σύνταξη της λίστας και όπως αναφέρει ο Guardian οι Ευρωπαϊκές Αρχές ανησυχούν πως όσο μειώνεται η δύναμη του «χαλιφάτου» και συνεχίζει να χάνει εδάφη, τόσο οι μαχητές του θα επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να εκτελέσουν τα αιματηρά τους σχέδια, δρώντας ως «μοναχικοί λύκοι»

Η Interpol διαβίβασε τη λίστα στις αντιτρομοκρατικές των ευρωπαϊκών χωρών στις 27 Μαΐου, θέλοντας να διαπιστώσει αν έχουν περισσότερα στοιχεία για τους επίδοξους τρομοκράτες. Ζητά ουσιαστικά να μάθει πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το ποινικό μητρώο τους, αν έχει καταγραφεί διέλευσή τους από τα σύνορα, ακόμη και αν υπήρξε κάποια δραστηριότητά τους στα social media.

Οι μαχητές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα περιγράφονται ως «άτομα που μπορεί να έχουν εκπαιδευθεί για να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με σκοπό να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Πιστεύεται ότι μπορεί να ταξιδέψουν διεθνώς για να μετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες

Οι αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών, που συγκέντρωσαν τις πληροφορίες για τα 173 αυτά άτομα, παρέδωσαν αρχικά τα στοιχεία στο FBI και αυτό με την σειρά του ενημέρωσε την Interpol προκειμένου να προειδοποιήσει όλες τις Ευρωπαϊκές Αρχές.

Σε σημείωμα της Interpol προς την Ιταλία, όπως αναφέρει ο Guardian, αναφέρεται πως τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από υλικό που βρέθηκε σε κρησφύγετα του ISIS.

Πέραν των ονομάτων των επίδοξων τρομοκρατών, η λίστα περιλαμβάνει ακόμη στοιχεία όπως την ημερομηνία που στρατολογήθηκαν από το «χαλιφάτο» και την τελευταία καταγεγραμμένη διεύθυνση τους.

Παρά την βεβαιότητα που εκφράζουν οι ΗΠΑ για την αξιοπιστία των πληροφοριών τους, οι διεθνείς εταίροι τους στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εκφράζουν ενδοιασμούς ορίζοντας ως βασικό πρόβλημα του εντοπισμού των υπόπτων τον άπειρο αριθμό πλαστών εγγράφων που έχουν στη διάθεσή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ