ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: «Πνίγεται» από τις σφοδρές βροχοπτώσεις η Ασία, «μπλε συναγερμός» στην Κίνα

Κλιματική αλλαγή: «Πνίγεται» από τις σφοδρές βροχοπτώσεις η Ασία, «μπλε συναγερμός» στην Κίνα
REUTERS/Stringer

Με τις μνήμες από τις πρόσφατες πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, να είναι ακόμη νωπές, οι Κινέζοι προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, παραμένει το επίπεδο του «μπλε συναγερμού» για το ενδεχόμενο επικράτησης ισχυρών καταιγίδων σήμερα Τρίτη, καθώς αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις που θα πλήξουν τις βόρειες, αλλά και νότιες περιοχές της χώρας, μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Από σήμερα μέχρι αύριο, αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές της Εσωτερικής Μογγολίας, αλλά και των επαρχιών, Σανσί, Χεμπέι και Χαϊνάν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Το ύψος της βροχής αναμένεται να φτάσει στα 150 χιλιοστόμετρα σε μερικές περιοχές, ενώ σε κάποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες με ισχυρές ριπές ανέμου.

Οι τοπικές αρχές στις περιοχές που θα αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, έχουν κληθεί να λάβουν μέτρα προστασίας.

2017 07 04T054822Z 1448627098 RC11B787CFD0 RTRMADP 3 CHINA WEATHER


Πηγή: REUTERS/Stringer

Η ασιατική ήπειρος έχει βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωπη, το τελευταίο διάστημα, με ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην Κίνα στα μέσα Ιουλίου, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα που βρίσκεται στο... μάτι του κυκλώνα της κλιματικής αλλαγής. Η ραγδαία επιδείνωση του καιρού, που «πυροδοτείται» από την κλιματική αλλαγή, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες της νότιας Ασίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο, πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι έμειναν στο δρόμο όταν τα σπίτια τους καταστράφηκαν από τις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας Μόρα, στο Μπαγκλαντές.

2017 07 04T153907Z 1584442836 RC14F6F84000 RTRMADP 3 CHINA WEATHER


Πηγή: REUTERS/Stringer

«Στα επόμενα 30 χρόνια προβλέπεται να αυξηθούν δραματικά οι σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ασία, περίπου κατά 20%», τόνισε στο CNNi ο Dewi Kirono, επιστήμονας που ειδικεύεται στα του κλίματος.

Και καθώς οι βροχές γίνονται σφοδρότερες, πάνω από 137 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Κίνα θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο από τις πλημμύρες, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά, σε αυτές τις τρεις χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι από πλημμύρες από το 1950.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ