ΚΟΣΜΟΣ

Βρυξέλλες προς Άγκυρα: δίχως σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ευρώπη δεν έχει

Βρυξέλλες προς Άγκυρα: δίχως σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ευρώπη δεν έχει
Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Φεντερίκα Μογκερίνι REUTERS/Eric Vidal

Η κριτική που άσκησαν οι Βρυξέλες στην Τουρκία για τις μαζικές διώξεις σε σχέση, και με αφορμή, το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού ήταν η πλέον αυστηρή του τελευταίου καιρού. Τόσον ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, όσο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκαθάρισαν στη χθεσινή συνάντησή τους με τους Τσαβούσογλου και Τσελίκ -υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Τουρκίας αντίστοιχα- πως αν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόοδος στις ενταξιακές συνομιλίες δεν θα υπάρξει.

«Αντιστροφή της τάσης» προς τον αυταρχισμό θέλω να δω, είπε δίχως περιστροφές ο Γιοχάνες Χαν και υπογράμμισε ότι θεμελιώδη προαπαιτούμενα της όποιας προόδου είναι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία, οι θεμελιώδεις ελευθερίες συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Τύπου».

Παρότι η Μογκερίνι περιέγραψε τη συνάντηση ως εποικοδομητική, η ξιφουλκία στην κοινή συνέντευξη τύπου πρόδιδε την ένταση. Ανοιχτά και δημόσια οι δύο πλευρές λογόφεραν για το εάν πρέπει ν’ ανοίξουν νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις, ενώ αντιδρώντας ο Τσαβούσογλου στην κριτική των ευρωπαίων αξιωματούχων για τις δίκες επιφανών δημοσιογράφων και τις συλλήψεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους προέτρεψε να μην παρασύρονται από «ψευτο-δημοσιογράφους που στηρίζουν δραστηριότητες τρομοκρατών».

Λίγο αργότερα ευρωπαίος διπλωμάτης έλεγε στο Ρόιτερς ότι με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία (όπως ότι 50.000 έχουν οδηγηθεί αυτούς τους 12 μήνες στις τουρκικές φυλακές και περιμένουν να δικαστούν και άλλοι 150.000 έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους) τα περί προσχώρησης της Άγκυρας στην ΕΕ δεν μπορούν να εκλαμβάνονται παρά ως «κωμωδία». Αποκάλυψε μάλιστα ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αξιώνουν να τεθεί επί τάπητος το θέμα της μείωσης των κονδυλίων που διατίθενται στην Τουρκία για να προετοιμάσει την ενδεχόμενη ένταξή της.

Οι ήδη προβληματικές σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εντάθηκαν κι άλλο τελευταία αφενός εξαιτίας της συνεχιζόμενης κόντρας με τη Γερμανία αφετέρου λόγω της προφυλάκισης της επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη χώρα, Ιντίλ Εσέρ.

Μάλιστα, σ’ ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, η Φεντερίκα Μογκερίνι πριν από τη συνάντηση με τους Τούρκους υπουργούς είδε το γενικό γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, Σαλίλ Σετί, και φωτογραφήθηκε κρατώντας μαζί του το αίτημα που συγκεντρώνει περισσότερες από 895.034 υπογραφές να αφεθούν ελεύθεροι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

shetty.JPG

πηγή: REUTERS/Eric Vidal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ