ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια σύγχυση προκαλεί Anonymous μήνυμα

Παγκόσμια σύγχυση προκαλεί Anonymous μήνυμα
Στιγμιότυπο από βίντεο των Anonymous που μεταδόθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2015, με το οποίο οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι εντείνουν τον διαδικτυακό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε συμπαράσταση προς τα θύματα της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι (#OpParis) REUTERS/Social Media Website via Reuters TV

Σύγχυση έχει προκληθεί σχετικά με προειδοποιητικό μήνυμα των Anonymous για πολλαπλά χτυπήματα παγκοσμίως την Κυριακή από το Ισλαμικό Κράτος.

Χθες Σάββατο, η ομάδα των Anonymous OpParisIntel ανακοίνωσε στο διαδίκτυο ότι έχει συλλέξει στοιχεία για επικείμενα χτυπήματα του ISIS στο Παρίσι, τις ΗΠΑ, την Ινδονησία, την Ιταλία (σε Μιλάνο και Ρώμη) και τον Λίβανο. Η είδηση μεταδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα, καθώς από τις επιθέσεις στο Παρίσι έχει συμπληρωθεί μόλις μία εβδομάδα και το καθεστώς φόβου επικρατεί πλήρως.

Αμερικανικά Μέσα επικαλέστηκαν, αρχικά, πηγές του FBI, οι οποίες υποστήριζαν ότι η απειλή, που περιλάμβανε διοργάνωση αγώνων κατς σε κλειστό στάδιο της Ατλάντα (WWE Survivor Series – Philips Arena), ελήφθη σοβαρά υπόψη. Αργότερα, το FBI ανακοίνωσε ότι είναι εν γνώσει του η απειλή για τρομοκρατικά χτυπήματα την Κυριακή, αλλά δεν υπάρχουν περαιτέρω «αξιόπιστες πληροφορίες».

Ο λογαριασμός στο Twitter @YourAnonNews, που σχετίζεται με τους Anonymous, ανακοίνωσε ότι δεν έχει μεταδώσει τίποτα σχετικό, αναφορικά με υποτιθέμενες επιθέσεις του ISIS την Κυριακή, και παρέπεμψε στην αρχική πηγή, η οποία πλέον έχει διαγραφεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, πάλι μέσω Twitter, ο επίσημος λογαριασμός @OpParisOfficial της επιχείρησης των Anonymous για το Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι παραπάνω πληροφορίες μεταδόθηκαν από μία ομάδα που δεν σχετίζεται με τους ακτιβιστές.

Στον αμφιλεγόμενο λογαριασμό @OpParisIntel, απ' όπου ξεκίνησε η διαδικτυακή αναταραχή, υπάρχουν μόνο δύο tweet, όπου η εν λόγω ομάδα ανακοινώνει ότι «το σχέδιό μας έληξε, επιτύχαμε τον στόχο μας: να προειδοποιήσουμε τις κατάλληλες αρχές».

Μέχρι στιγμής, το δελτίο της ημέρας περιλαμβάνει την απειλή για βόμβα, που καθήλωσε στο Χάλιφαξ του Καναδά πτήση της Turkish Airlines από τη Νέα Υόρκη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, και το καθεστώς πολιορκίας που επικρατεί στις Βρυξέλλες, όπου οι αρχές αναζητούν τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο για τις επιθέσεις στο Παρίσι, για τον οποίο έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Εδώ και μερικές ημέρες, οι Anonymous έχουν κηρύξει διαδικτυακό πόλεμο στο ISIS για το Παρίσι (#OpParis) και έχουν ήδη «ρίξει» πάνω από οκτώ χιλιάδες λογαριασμούς στο Twitter που συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ