ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στη... μη κατάργηση Obamacare - Μεγάλο πλήγμα η "αποστασία" Μακέιν

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ στη... μη κατάργηση Obamacare - Μεγάλο πλήγμα η "αποστασία" Μακέιν
REUTERS/Joshua Roberts

Πυρά κατά των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που ψήφισαν κατά της κατάργησης του Obamacare, που φέρει την υπογραφή του πρώην πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα, εξαπέλυσε μέσω twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης Τραμπ με το σύνολο των Δημοκρατικών (48) και τρεις Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν αρνητικά.

«Τρεις Ρεπουμπλικάνοι και 48 Δημοκρατικοί απογοήτευσαν τον αμερικανικό λαό», έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ντόναλντ Τραμπ και συνέχισε καλώντας τους γερουσιαστές του κόμματός του «να αφήσουν το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του».

«Όπως λέω από την αρχή, αφήστε το Obamacare να καταρρεύσει από μόνο του, μετά διαπραγματευτείτε», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σοκ για τους Ρεπουμπλικάνους η «αποστασία» του Τζον Μακέιν

Η καταψήφιση του Obamacare αποτελεί πολιτική ήττα για τους Ρεπουμπλικάνους, που εντείνεται έτι περισσότερο από την αποστασία τριών Γερουσιαστών από τις τάξεις τους.

Οι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίζα Μαρκόβσκι και Σούζαν Κόλινς, συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάργηση του Obamacare. Ο Μακέιν, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και επέστρεψε στην Ουάσινγκτον ψηφίζοντας θετικά την Δευτέρα για την διεξαγωγή της χθεσινής συζήτησης στην Γερουσία, συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες. Στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου άσκησε κριτική στην κοινοβουλευτική πρακτική που ακολούθησαν οι Ρεπουμπλικάνοι και οδήγησε στην δραματική ψηφοφορία.

Η αρνητική του ψήφος ακολούθησε ένα πολιτικό δράμα στην ολομέλεια του σώματος, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές, αλλά κι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, είχαν σειρά συζητήσεων με τον βετεράνο Γερουσιαστή από την Αριζόνα ο οποίος χαρακτηρίζεται αντισυμβατικός.

senate1

(Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν/CNNi)

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, 49 ψήφοι υπέρ έναντι 51 ψήφων κατά, φέρνει τους Ρεπουμπλικάνους αντιμέτωπους με την σκληρή πολιτική πραγματικότητα, αλλά και την αποτυχία των προσπαθειών που έγιναν αναφορικά με την κατάργηση του Obamacare, την οποία στηρίζουν σταθερά από το 2010.

Μιλώντας αμέσως μετά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ έδειχνε σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα εκδηλώνοντας την απογοήτευσή του, αλλά και την αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να τηρήσουν την πολιτική υπόσχεσή τους, εδώ κι επτά χρόνια.

2017 07 28T032018Z 1174519552 RC188E52DB90 RTRMADP 3 USA HEALTHCARE

(Ο Μιτς Μακόνελ/REUTERS/Aaron P. Bernstein)

«Πρόκειται για μία πραγματικά απογοητευτική στιγμή. Οι ψηφοφόροι μας έχουν υποφέρει πολλά από την εφαρμογή του Obamacare. Πιστεύουμε ότι αξίζουν το καλύτερο. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ και οι συνάδελφοί μου πράξαμε όπως υποσχεθήκαμε και ψηφίσαμε για την κατάργηση αυτού του αποτυχημένου νόμου. Είπαμε στους ψηφοφόρους μας ότι θα ψηφίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι όταν έφτασε η ώρα, όταν έφτασε αυτή η ώρα, οι περισσότεροι από εμάς ψηφίσαμε», σύμφωνα με την υπόσχεσή μας δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακόνελ.

Παράλληλα, προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους να βαδίσουν μπροστά. «Πρέπει να προχωρήσουμε», είπε με έμφαση καθώς η Γερουσία πρέπει να ψηφίσει το νόμο που σχετίζεται με την άμυνα.

Άκαρπες οι προσπάθειες του αντιπροέδρου Πενς να μεταπείσει τους «αποστάτες»

Ο αντιπρόεδρος Πενς βρίσκονταν επίσης στο Καπιτώλιο αναλαμβάνοντας την δύσκολη αποστολή να πείσει του Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του Obamacare. Ωστόσο, με την σθεναρή αντίσταση του Μακέιν, η προσπάθεια του, ήταν πολιτικά μάταιη.

Λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) χθες το βράδυ οι Ρεπουμπλικάνοι προχώρησαν στην δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, το οποίο γνώριζε μόνο ο στενός ηγετικός πυρήνας του κόμματος, χωρίς να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό κατά τις προηγούμενες ημέρες. Το νομοσχέδιο αυτό γνωστό ως «skinny repeal bill» προέβλεπε την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής δεσμεύσεων από εργοδότες κι εργαζόμενους έναντι του Obamacare, αλλά και την προσωρινή κατάργηση της φορολογίας ιατρικών συσκευών. Παράλληλα, έδινε στις πολιτείες των ΗΠΑ την απαραίτητη ευελιξία για την εφαρμογή πολιτικών ιδιωτικής ασφάλισης που βρίσκονται εκτός του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare.

Ωστόσο, η εφαρμογή του θα οδηγούσε μέχρι το 2016, περίπου 16 εκατομμύρια Αμερικανούς εκτός των ασφαλιστικών καλύψεων που απολαμβάνουν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ