ΚΟΣΜΟΣ

Η Αθήνα μεταξύ των «μνηστήρων» για την φιλοξενία δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών μετά το Brexit

Η Αθήνα μεταξύ των «μνηστήρων» για την φιλοξενία δύο ευρωπαϊκών υπηρεσιών μετά το Brexit
REUTERS/Yves Herman

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) που θα «μετακομίσουν» από το Λονδίνο, όπου στεγάζονται, μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν είκοσι επτά πόλεις που δηλώνουν έτοιμες να φιλοξενήσουν τις δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες. 19 θέλουν να υποδεχθούν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που αριθμεί σχεδόν 900 εργαζομένους, και οκτώ έχουν θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Οι μελλοντικές έδρες των δύο υπηρεσιών θα αποφασισθούν με ψηφοφορία μεταξύ των 27 η οποία θα διεξαχθεί στις 20 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις υποψηφιότητες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς πάντως να προτείνει κάποια κατάταξη.

Έχουν προσδιοριστεί πολλά κριτήρια, πέραν της δυνατότητας οι υπηρεσίες να είναι επιχειρησιακές τη στιγμή της αποχώρησης της Βρετανίας (το αργότερα στα τέλη Μαρτίου 2019): η προσβασιμότητα, η παρουσία σχολείων για τα παιδιά των εργαζομένων, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην περίθαλψη.

Μία κάποια γεωγραφική ισορροπία στην κατανομή με τις άλλες υπηρεσίες της ΕΕ θα πρέπει επίσης να γίνει σεβαστή.

Τα 27 κράτη μέλη, που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, είχαν περιθώριο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να υποβάλουν μία και μόνο υποψηφιότητα για κάθε υπηρεσία.

Έτσι η Γαλλία πρότεινε τη Λίλ στον βορρά για τον EMA και το Παρίσι για την ΕΑΤ, η Γερμανία τη Βόννη και τη Φρανκφούρτη αντιστοίχως.

Τέσσερα κράτη μέλη επέλεξαν να προτείνουν μία μόνο πόλη για τις δύο υπηρεσίες: το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Αυστρία και η Πολωνία πρότειναν τις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους.

Η μάχη θα είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος αξιολογεί επιστημονικά, επιβλέπει και πραγματοποιεί τους ελέγχους ασφαλείας των φαρμάκων για ιατρική και κτηνιατρική χρήση που διατίθενται εντός της ΕΕ.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις της μεγάλης πλειονότητας των κρατών μελών συναγωνίζονται για τον EMA: έτσι βρίσκει κανείς στον κατάλογο - μεταξύ άλλων - την Αθήνα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, την Μπρατισλάβα, το Βουκουρέστι, την Κοπεγχάγη, το Ελσίνκι, το Μιλάνο, το Πόρτο, τη Σόφια, τη Στοκχόλμη, τη Μάλτα και το Ζάγκρεμπ.

Οι νικητές θα επωφεληθούν από τις αφίξεις εκατοντάδων υπαλλήλων και των οικογενειών τους και από τις οικονομικές συνέπειες που απορρέουν απ' αυτές.

Για παράδειγμα ο EMA, ο οποίος είναι εγκατεστημένος από το 1995 στην επιχειρηματική συνοικία Κανάρι Γουόρφ του Λονδίνου, παρήγαγε κρατήσεις για 30.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία για πολυάριθμους επισκέπτες στη διάρκεια του 2015.

Η ΕΑΤ, η οποία δημιουργήθηκε το 2011 και είναι κι αυτή εγκατεστημένη στο Λονδίνο, είναι γνωστή για τα τεστ αντοχής που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Απασχολεί περίπου 190 πρόσωπα και κρατήσεις για σχεδόν 9.000 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία γίνονται κάθε χρόνο για τους επισκέπτες της.

Η Πράγα και το Λουξεμβούργο έχουν θέσει υποψηφιότητα για να υποδεχθούν την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ