ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις Κομισιόν-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση

Γερμανικό «μπλόκο» στις διαπραγματεύσεις Κομισιόν-Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση
REUTERS/Axel Schmidt

Η Γερμανία θέτει μπλόκο στις διαπραγματεύσεις της Κομισιόν με την Άγκυρα για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας πως οι συνομιλίες θα έστελναν λάθος μήνυμα.

Όπως αναφέρει κείμενο που αποκαλύπτει το Reuters, η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε να μην γίνουν οι προκαταρκτικές εργασίες για τις διαπραγματεύσεις.

Στο έγγραφο αυτό γίνεται επίσης αναφορά σε μια σειρά άλλων μέτρων που θα ήθελε το Βερολίνο να εφαρμοστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις προς την Τουρκία ούτως ώστε να υποχρεωθεί να εφαρμόσει το κράτος δικαίου.

Επισημαίνεται ότι, δεδομένων των εξελίξεων στην Τουρκία, η προενταξιακή βοήθεια (ΜΠΒ) θα πρέπει να στοχεύει «ακόμη περισσότερο προς την υποστήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Επίσης, η Γερμανία σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διακόψει όλη την προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

Σύμφωνα πάντα με αυτό το προσχέδιο, η Γερμανία αναμένει από την Επιτροπή «να μετατοπίσει τη χρηματοδότηση από την Τουρκία, κατά τρόπο που να είναι βαρύνουσας σημασίας, σε σύγκριση με τη συνολική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία με βάση τον μηχανισμό προενταξιακής βοήθειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ