ΚΟΣΜΟΣ

Σαλάχ Αμπντελσλάμ: Το μυστήριο πίσω από το νέο καταζητούμενο της Γαλλίας

Σαλάχ Αμπντελσλάμ: Το μυστήριο πίσω από το νέο καταζητούμενο της Γαλλίας
Michele Tantussi/Getty Images/Ideal Image

Μυστήριο καλύπτει την δράση του μοναδικού ασύλληπτου ύποπτου δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντελσλάμ που πιθανολογείται από τις αρχές ότι βρίσκεται στην αστυνομοκρατούμενη πόλη των Βρυξελλών.

Εννιά μέρες μετά τις επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο σε 130 ανθρώπους, πλέον μπορεί κάποιος να μιλήσει με σχετική βεβαιότητα για τις κινήσεις του υποθέτωντας ότι το μοιραίο βράδυ της 13ης Νοεμβρίου απέδρασε από την πόλη του Παρισιού εβρισκόμενος σε κατάσταση πανικού.

Πληροφορίες από πηγές κοντά στην έρευνα σχηματίζουν την εικόνα ενός ανθρώπου που έτρεχε να δραπετεύσει, ενώ δίνουν στοιχεία και για τον τρόπο που φαίνεται ότι το έκανε.

Το βράδυ των επιθέσεων ο 26χρονος Αμπντελσλάμ θεωρείται ότι ήταν ο οδηγός ενός μαύρου Renault Clio που μετέφερε τρεις βομβιστές αυτοκτονίας κοντά στο Stade de France.

Κατόπιν φαίνεται ότι κατευθύνθηκε με το αυτοκίνητο νότια, διανύοντας πέντε χιλιόμετρα. Σύμφωνα με πηγές, είχε μαζί του στη διαδρομή και τον μεγαλύτερο αδελφό του, Ιμπραχίμ, ο οποίος ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο Comptoir Voltaire café.

Τέσσερις μέρες μετά, το Clio βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην Place Albert Kahn του 18ου διαμερίσματος του Παρισιού, φαινομενικά μάλιστα με τρόπο που έδειχνε ότι ο οδηγός του βιαζόταν να το παρκάρει, πάνω σε πέρασμα πεζών.

Στο σημείο εκείνο φαίνεται ότι αρχίζει το μυστήριο. Είχε ο Αμπντελσλάμ αποστολή να διενεργήσει μια ξεχωριστή επίθεση; Ή να ενωθεί με τους δράστες στο Bataclan; Ή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου ζούσε για να σχεδιάσει μια άλλη επίθεση;

Περίμενε τέσσερις ώρες πριν κάνει την πρώτη κίνηση

Όποιο και αν ήταν το πλάνο που είχε, για τέσσερις ώρες ο 26χρονος δεν αναζητήθηκε ενώ στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατούσε χάος, αναφέρουν πηγές. Τελικά, γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα φαίνεται ότι κάλεσε κάποιους γνωστούς του στις Βρυξέλλες και τους ζήτησε να έρθουν για να τον παραλάβουν.

Ο 27χρονος Μοχάμεντ Άμρι και ο ο 21χρονος Χάμζα Ατού, έφθασαν στο Παρίσι περίπου στις 05:00 το πρωί και τον παρέλαβαν από την περιοχή Barbes, πολύ κοντά στο σημείο που είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του.

Ξεκίνησαν αμέσως για το ταξίδι της επιστροφής αλλά όχι δίχως το παραμικρό απρόοπτο. Το αυτοκίνητο σταματήθηκε από την αστυνομία κοντά στο Καμπρέ, δίπλα στα βελγικά σύνορα και οι επιβάτες του οχήματος χρειάστηκε να περάσουν από έλεγχο των εγγράφων τους.

Την ώρα εκείνη ωστόσο -γύρω στις 09:00 το πρωί- δεν είχαν διασταυρωθεί οι ύποπτοι από τις γαλλικές αρχές και οι τρεις άντες μπόρεσαν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τις Βρυξέλλες.

Πηγή πολύ κοντά στην έρευνα δήλωσε στο CNN: "Η αστυνομία είδε ότι ένας τους είχε εγκληματικό παρελθόν, τίποτα όμως δεν τους συνέδεε με τις επιθέσεις".

"Ξύπνησε" αργά η γαλλική αστυνομία

Αμέσως μετά η γαλλική αστυνομία διαπίστωσε την φερόμενη εμπλοκή του Αμπντελσλάμ, πιθανότατα αφού ανακάλυψαν ένα άλλο αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει και το οποίο είχε τρία όπλα στο πορτ παγκάζ.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, όμως, ο 26χρονος είχε εξαφανιστεί, ενώ οι δυο γνωστοί του που τον παρέλαβαν συνελήφθησαν μετά την επιστροφή τους από τις Βρυξέλλες κατηγορούμενοι για "εμπλοκή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και συμμετοχή σε δράσεις τρομοκρατικών οργανώσεων".

Το μυστήριο γύρω από τον Αμπντελσλάμ περιέπλεκε ηχητικό μήνυμα και βίντεο του ISIS που βγήκε στη δημοσιότητα το πρωί μετά τις επιθέσεις και το οποίο έκανε λόγο για "οκτώ αδελφούς", την ώρα που σύμφωνα με την αστυνομία μόνο επτά είχαν συμμετάσχει στις επιθέσεις.

Το μήνυμα γιόρταζε μάλιστα για τις επιθέσεις που όπως έλεγε έγιναν στο 10ο, 11ο και 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί επίθεση στο τελευταίο, όπου ο 26χρονος φέρεται να πάρκαρε το αυτοκίνητό του.

Πηγή κοντά στις έρευνες ανέφερε στο CNN ότι "οι κινήσεις του δεν έβγαζαν νόημα" και πως "ο τρόπος με τον οποίο πέταξε το αυτοκίνητο, οι ώρες που πέρασαν μέχρι να κάνει το τηλεφώνημα σε ανθρώπους που τώρα εικάζεται ότι ήταν οι σκευωροί, χρησιμοποιώντας την εθνική οδό για το Βέλγιο, δείχνουν ότι έχασε τον έλεγχο".

Salah Abdeslam: The mystery of France's most-wanted man
by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ