ΚΟΣΜΟΣ

Το λεωφορείο στην Νορβηγία που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή

Το λεωφορείο στην Νορβηγία που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή
REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Περιπαικτικά σχόλια προκάλεσε η ανάρτηση της νορβηγικής οργάνωσης κατά των μεταναστών «Πρώτα η πατρίδα» στο Facebook καθώς, μέλη της μπέρδεψαν μία φωτογραφία που αναρτήθηκε εκεί και παρουσίαζε έξι άδεια καθίσματα σε λεωφορείο του Όσλο με ομάδα γυναικών που φορούσαν μπούρκα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

«Τραγικό», «τρομακτικό», «φρικτό» ήταν μερικά μόνα από τα σχόλια που αναρτήθηκαν κάτω από την φωτογραφία σύμφωνα με τη νορβηγική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Nettavisen ενώ, άλλοι από την οργάνωση συνέχισαν λέγοντας πως «θα μπορούσαν να είναι τρομοκράτες».

Με την ανάρτησή του, ο δημοσιογράφος Γιόχαν Σλέταβικ, την οποία όπως αναφέρει στη νορβηγική εφημερίδα Nettavisen έκανε «για πλάκα» θέλοντας να δει «πώς η αντίληψη των ανθρώπων για μια εικόνα επηρεάζεται από το πώς αντιδρούν οι γύρω τους», κατάφερε να προκαλέσει προβληματισμό στη χώρα.

Αυτό το γεγονός έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της κυβέρνησης που πρότεινε περιορισμούς στη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, θα κατατεθεί νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει τέτοιου είδους ενδύματα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Βουλγαρίας και του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας που επίσης έχουν επιβάλει περιορισμούς στην χρήση αυτών των ενδυμάτων.

Πολλοί χρήστες των κοινωνικών δικτύων διαμοιράστηκαν εικόνες από τις αντιδράσεις της οργάνωσης, που αριθμεί 13.000 μέλη, με τον Σίντρε Μπέγιερ, του οποίου η ανάρτηση αναπαράχθηκε πάνω από 1.500 φορές, να διερωτάται: «Τι συμβαίνει όταν η φωτογραφία κάποιων άδειων καθισμάτων σε ένα λεωφορείο αναρτάται από μια σιχαμερή οργάνωση στο Facebook και σχεδόν όλοι νομίζουν ότι βλέπουν μια ομάδα ανθρώπων με μπούρκα;»

Ο επικεφαλής του Αντιρατσιστικού Κέντρου της Νορβηγίας Ρουν Μπέργκλουντ Στιν δήλωσε στην Nettavisen ότι ο κόσμος απλά «βλέπει αυτό που θέλει να δει – και αυτό που θέλει να δει είναι επικίνδυνοι μουσουλμάνοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ