ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Τι φοβάται το ΝΑΤΟ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Τι φοβάται το ΝΑΤΟ
REUTERS/Carlos Barria

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία. Μετά την υπογραφή των νέων κυρώσεων, το ΝΑΤΟ ανησυχεί πως η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρξε ποτέ τόσο δύσκολη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία, που έχει ξεκινήσει ήδη τα αντίποινα, κάνει λόγο για «ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο» που κήρυξαν οι ΗΠΑ τορπιλίζοντας τη σταθερότητα. Και ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζει την κατάσταση «πολύ επικίνδυνη», επιρρίπτει ωστόσο την ευθύνη στο Κογκρέσο.

ΝΑΤΟ: Οι "πλέον δύσκολες" σχέσεις μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία δεν υπήρξαν «ποτέ τόσο δύσκολες» μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

nato

Πηγή: © Yves Herman / Reuters

«Θα ξεκινήσουμε πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποφύγουμε μια νέα αύξηση της έντασης κι ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο» τόνισε ο ίδιος, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε στο Twitter μήνυμα όπου επεσήμανε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας «βρίσκονται στο χαμηλότερο ιστορικά και πλέον επικίνδυνο επίπεδο».

Τραμπ : «Πολύ επικίνδυνη» η κατάσταση των σχέσεων με τη Μόσχα

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» την κατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στο Κογκρέσο, το οποίο ενίσχυσε τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

2017 08 02T160659Z 1186502829 RC164EDD09C0 RTRMADP 3 USA TRUMP IMMIGRATION

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε ιστορικά και επικίνδυνα πολύ χαμηλό επίπεδο. Μπορείτε να ευχαριστήσετε γι' αυτό το Κογκρέσο, αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που αποδεικνύονται ανίκανοι να μας δώσουν μια κάλυψη υγείας», έγραψε σήμερα στο Twitter οι αμερικανός πρόεδρος.

Η Ρωσία αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της μετά την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε απρόθυμα χθες τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μια κίνηση που η Μόσχα δήλωσε πως ισοδυναμεί με εμπορικό πόλεμο σε πλήρη κλίμακα και σημαίνει το τέλος των ελπίδων για καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ.

2017 07 07T145119Z 1540210257 RC1B38484170 RTRMADP 3 G20 GERMANY TRUMP PUTIN

«Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Ρωσία θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της Μόσχας, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Γενικά πιστεύουμε πως αυτή η πολιτική των κυρώσεων είναι κοντόφθαλμη, παράνομη και μάταιη».

2017 03 27T130221Z 1118685298 LR1ED3R107M81 RTRMADP 3 RUSSIA SERBIA

«Ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο» καταγγέλλει η Μόσχα

Η Ρωσία καταγγέλλει τον «οικονομικό πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον της η Ουάσινγκτον, «σημάδι απόλυτης αδυναμίας» του αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

MEDVEDEV

Οι κυρώσεις αυτές που θεσπίσθηκαν με πρωτοβουλία του αμερικανικού Κονγκρέσου, συνιστούν «κήρυξη ολοκληρωτικού οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας» και βάζουν «τέλος στις ρωσικές ελπίδες για μία βελτίωση των σχέσεων με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», έγραψε χθες το βράδυ ο ρώσος πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook.

«Η κυβέρνηση Τραμπ έδειξε την απόλυτη αδυναμία της παραχωρώντας την εκτελεστική εξουσία στο Κονγκρέσο κατά τον πλέον ταπεινωτικό τρόπο».

Ανάλογος τόνος επικρατεί στον ρωσικό Τύπο, όπου η Komsomolskaia Pravda γράφει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου».

Οι νέες κυρώσεις, που πλήττουν κυρίως τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Μόσχα, μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει επίσης κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Επικίνδυνο μέτρο που τορπιλίζει τη σταθερότητα

Η Ρωσία, η οποία δεν περίμενε την υπογραφή του Τραμπ για να απαντήσει , κατήγγειλε ένα «επικίνδυνο μέτρο που απειλεί να τορπιλίσει την σταθερότητα» στον κόσμο και δεν απέκλεισε μέτρα αντιποίνων.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι αυτή η υπογραφή «δεν αλλάζει τίποτε» για τη Μόσχα, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είχε ήδη λάβει μέτρα αντιποίνων.

2017 07 07T130114Z 1064849437 RC1EC0CE8380 RTRMADP 3 G20 GERMANY

Ηδη από την Παρασκευή και χωρίς να περιμένει την υπογραφή του Τραμπ, η Μόσχα ανακοίνωσε δρακόντεια μείωση της αμερικανικής διπλωματικής παρουσίας στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ουάσινγκτον πρέπει να μειώσει κατά τα δύο τρίτα το διπλωματικό προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας και των προξενείων στο ρωσικό έδαφος.

Η εκλογή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είχε αφήσει να διαφανεί η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, η οποία τελικά δεν επιβεβαιώθηκε λόγω των υποψιών για ρωσική ανάμειξη στην αμερικανική εκλογική διαδικασία και για συνεργασία μελών του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ διόρισε ένα παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων (grand jury) στην Ουάσικγτον για να διερευνήσει τις κατηγορίες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη δύο ανώνυμες πηγές.

TILERSON LAVROV

Συνάντηση Λαβρόφ – Τίλερσον την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Ρεξ Τίλερσον θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Μόσχας–Ουάσιγκτον σε μια συνάντηση που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα στην Μανίλα, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν να έχουν συνομιλίες στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) από την 6η έως την 8η Αυγούστου στην Μανίλα, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ