ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μαίνονται οι συγκρούσεις στην επαρχία Χάμα

Συρία: Μαίνονται οι συγκρούσεις στην επαρχία Χάμα
REUTERS/Omar Sanadiki

Οι χειρότεροι βομβαρδισμοί των τελευταίων μηνών και σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην επαρχία Χάμα, στη βόρεια Συρία.

Οι πληροφορίες μεταδίδονται από μία μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα, ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το πώς ξεκίνησε η μάχη αυτή.

Οι συγκρούσεις συνοδεύονται από σφοδρούς βομβαρδισμούς, με δεκάδες βλήματα όλμων και ρουκέτες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν θύματα.

Η μάχη αυτή επικεντρώνεται στο χωριό Μάαν, σε απόσταση 23 χιλιομέτρων βορείως της πόλης Χάμα. Κοντά στην περιοχή αυτή σημειώθηκε μια επίθεση ανταρτών και μια αντεπίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων την άνοιξη.

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις επιχείρησαν να προωθηθούν βορειότερα, μπαίνοντας σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες. Ωστόσο, μια στρατιωτική πηγή που πρόσκειται στη σιιτική Χεζμπολάχ, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, είπε ότι αντιθέτως, οι αντάρτες προσπάθησαν να επιτεθούν και αποκρούστηκαν από τον συριακό στρατό.

Στην περιοχή αυτή δρουν σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ταχρίρ αλ Σαμ στην οποία έχει ενταχθεί και το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στο μέτωπο στη βόρεια Χάμα επικρατούσε σχετική ηρεμία αφότου ξεκίνησε, στις αρχές Μαΐου, η διαδικασία αποκλιμάκωσης που συμφώνησαν η Ρωσία (που στηρίζει τη Δαμασκό) και η Τουρκία (η οποία στηρίζει τους αντάρτες). Από τότε ο συριακός στρατός έχει επικεντρωθεί κυρίως στην εκστρατεία του εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ