ΚΟΣΜΟΣ

HDP: Σώος ο Ντεμιρτάς

HDP: Σώος ο Ντεμιρτάς
Ο ηγέτης του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς μιλά σε δημοσιογράφους έξω από το κτίριο των Kanalturk και Bugun TV στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Οκτωβρίου 2015, μετά από επιδρομή της τουρκικής αστυνομίας σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ που σχετίζονται με τον διαμένοντα στις ΗΠΑ κληρικό Φετιουλάχ Γκιουλέν, τον μεγαλύτερο αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν στους κόλπους της ισλαμιστικής δεξιάς της Τουρκίας Reuters/OSMAN ORSAL

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş) είναι σώος, μετά από την επίθεση που δέχθηκε σήμερα (22/11), όπως ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP).

Εκπρόσωπος του κόμματος υποστήριξε ότι μία σφαίρα χτύπησε το πίσω παρμπρίζ του θωρακισμένου οχήματος, στο οποίο επέβαινε ο Κούρδος ηγέτης, στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ.

Ο ίδιος Ντεμιρτάς είπε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat ότι αυτός και οι σύντροφοί του είδαν τη σφαίρα, αφότου είχαν βγει από το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία, που πήρε το αυτοκίνητο, δεν βρήκε τον κάλυκα σε αυτό (βλ. φωτ. από Firat News).

«Ο θάνατος είναι εντολή του Θεού», έγραψε ο Ντεμιρτάς στον λογαριασμό του στο Twitter, έπειτα από την απόπειρα εναντίον του.

Ο νέος Κούρδος ηγέτης οδήγησε το HDP στις εκλογές τον Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία, καθώς το κόμμα του μπήκε πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αφαιρώντας την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Το ΑΚP ανέκτησε την πλειοψηφία του σε δεύτερο γύρο εκλογών αυτό το μήνα, αλλά το HDP έχει κρατήσει ποσοστό ψηλότερο από το αναγκαίο 10% για να παραμείνει στη βουλή.

Οι υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών έχουν υποστεί τρεις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Πάνω από εκατό άτομα έχασαν τη ζωή τους στην τελευταία εξ αυτών, που έγινε στην Άγκυρα και αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, πάντως, η τουρκική αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι οι ζημιές στο αυτοκίνητο του Ντεμιρτάς δεν προκλήθηκαν από όπλο.

«Δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα από πυροβόλο στην ανάλυση. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ζημιά προκλήθηκε από χτύπημα από σκληρό αντικείμενο», υποστηρίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ