ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ροχανί εξαπολύοντας «βολές» κατά των ΗΠΑ

Ιράν: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Ροχανί εξαπολύοντας «βολές» κατά των ΗΠΑ
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Lucas Jackson

Ο Χασάν Ροχανί ορκίστηκε σήμερα, Σάββατο στην θέση του προέδρου του Ιράν και αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του για την δεύτερη θητεία του. Η τελετή της ορκωμοσίας όμως συνοδεύτηκε με «βολές» προς τις ΗΠΑ για προσπάθεια υποβάθμισης της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Κατά την διάρκεια της τελετής, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότεροι από 100 ξένοι ηγέτες κι επίσημοι που εκπροσώπησαν την διεθνή κοινότητα στο κοινοβούλιο του Ιράν στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Ροχανί δήλωσε ότι το Ιράν, δεν θα παραβιάσει την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, που έχει υπογράψει η χώρα του. Παράλληλα, παρότρυνε τις χώρες της ΕΕ να μην λάβουν το μέρος της Ουάσινγκτον.

«Η παραβίαση των αμερικανικών δεσμεύσεων, αλλά και οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν, έχουν επηρεάσει αρνητικά την κοινή γνώμη στην χώρα, ενώ είναι δυνατό να υπονομευθεί η εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ροχανί στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, πριν από την επίσημη τελετή.

Ο Ροχανί που επανεκλέχθηκε τον Μάιο, έχει υποσχεθεί το «άνοιγμα» του Ιράν στον κόσμο, αλλά και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ορκίστηκε υποσχόμενος να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες του, στην υπηρεσία του Ιράν, του ιρανικού έθνους και της ισλαμικής πίστης της χώρας.

Να σημειωθεί πως την περασμένη Πέμπτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε δώσει την έγκρισή του στην εκλογή του Ροχανί στον προεδρικό θώκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ