ΚΟΣΜΟΣ

Ακινητοποιημένο το C-Star στην Τυνησία - Ακροδεξιοί εμποδίζουν το πέρασμα των μεταναστών

Ακινητοποιημένο το C-Star στην Τυνησία -  Ακροδεξιοί εμποδίζουν το πέρασμα των μεταναστών
twitter

Το πλοίο C-Star, το οποίο έχουν ναυλώσει ευρωπαίοι ακροδεξιοί οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν τη διακίνηση μεταναστών ανοικτά της Λιβύης, ακινητοποιήθηκε στα χωρικά ύδατα της Τυνησίας, ενώ ένα ισχυρό τυνησιακό συνδικάτο απηύθυνε έκκληση να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του.

«Προς όλους (...) τους τυνήσιους λιμενεργάτες: μην αφήσετε το πλοίο του ρατσισμού C-Star να λερώσει τα λιμάνια της Τυνησίας. Διώξτε το, όπως έκαναν τα αδέλφια μας στη Ζαρζίς και στη Σφαξ», τόνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το συνδικάτο UGTT, το οποίο είχε λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2015 μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους γερμανούς, γάλλους και ιταλούς ακροδεξιούς που επιβαίνουν στο C-Star και ουδεμία ενημέρωση για την κατάστασή τους αναρτήθηκε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με ιστότοπους παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων, το πλοίο βρισκόταν σταματημένο στα όρια των χωρικών υδάτων της Τυνησίας, νοτιοανατολικά της Σφαξ.

Ήδη χθες Κυριακή, τυνήσιοι ψαράδες κινητοποιήθηκαν στο λιμάνι της Ζαρζίς, νοτιότερα, για να εμποδίσουν κάθε ενδεχόμενο ελλιμενισμό του C-Star.

Το σκάφος ναύλωσε στο Τζιμπουτί η ακροδεξιά οργάνωση «Génération identitaire» χάρη σε μια συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω Διαδικτύου, με την οποία εξασφάλισε 170.000 ευρώ από τα μέσα του Μαΐου. Το πλοίο αυτό των 40 μέτρων ήδη αντιμετώπισε δυσκολίες από τις αρχές της Διώρυγας του Σουέζ στην Αίγυπτο και κατά την πρώτη του προσπάθεια να ανεφοδιαστεί στην Κύπρο.

Αφού εμποδίστηκε να ανεφοδιαστεί σε ένα ελληνικό λιμάνι, έπλευσε το Σάββατο από ανατολάς προς δυσμάς των λιβυκών ακτών, και ήλθε σε επαφή με τουλάχιστον δύο πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη, όπου πάνω από 14.000 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από το 2014.

«Αρχίζουμε τις επιχειρήσεις μας στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε την περιοχή διάσωσης», διεμήνυσαν οι ακροδεξιοί στα πληρώματα του Aquarius (του πλοίου της SOS Méditerranée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα) και του Golfo Azzuro (της ΜΚΟ Proactiva Open Arms), σύμφωνα με τις καταγραφές των επικοινωνιών τους μέσω ασυρμάτου.

«Ενεργείτε ως υποκινητές για τους διακινητές ανθρώπων, τους επιτρέπετε να κερδίζουν εκατομμύρια. Θα σας παρακολουθούμε, η εποχή που κανένας δεν έβλεπε τι κάνετε τέλειωσε», πρόσθεσαν.

Στα τοιχώματα του κύτους του, το πλοίο φέρει δυο τεράστια πανό που γράφουν στα αγγλικά «σταματήστε τη διακίνηση ανθρώπων» και «δεν θα κάνετε την Ευρώπη δική σας, επ' ουδενί».

Οι ακροδεξιοί επιδιώκουν οι μετανάστες που διασώζονται στα ανοικτά της Λιβύης να οδηγούνται πίσω στις λιβυκές ακτές και να επαναπροωθούνται στις πατρίδες τους.

Όμως σύμφωνα με το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, η Λιβύη δεν προσφέρει «ασφαλή λιμάνια» όπως απαιτείται από το ναυτικό δίκαιο, κι έτσι οι μετανάστες οδηγούνται στην Ιταλία, όπου οι αρχές έχουν ήδη καταγράψει πάνω από 96.000 αφίξεις φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ