ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Αφρική: Πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης του Ζούμα

Ν. Αφρική: Πρόταση μομφής εις βάρος της κυβέρνησης του Ζούμα
REUTERS/Rogan Ward

Η εξουσία του προέδρου της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μπορεί να λήξει απότομα σήμερα, μετά την απρόβλεπτη απόφαση της προέδρου της βουλής να επιτρέψει την ψηφοφορία επί πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης μέσω κρυφής ψήφου.

Οι αντίπαλοι του Ζούμα ζητούν τη χρήση κρυφής ψήφου ώστε να δώσει το θάρρος σε βουλευτές του κόμματός του - το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) - να υποστηρίξουν την απομάκρυνσή του.

Ο 75χρονος πρόεδρος, του οποίου η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον πολλαπλών κατηγοριών διαφθοράς, είχε πει τον Ιούνιο ότι η κρυφή ψηφοφορία θα είναι άδικη. Η απόφαση ωστόσο της προέδρου της βουλής Μπαλέκα Μπέτε χθες να την επιτρέψει έχει αλλάξει απότομα το σκηνικό, αναφέρει το ΑΠΕ.

Οι αγορές χαιρέτισαν την απόφαση της Μπέτε ενώ το εθνικό νόμισμα, τα ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ιδιαίτερα λόγω του ενδεχόμενου απομάκρυνσης του Ζούμα από την εξουσία.

Ο Ζούμα, του οποίου η τωρινή θητεία λήγει το 2019, κατηγορείται για τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, με την ανεργία να φτάνει το 27,7% - το ψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 14 χρόνια - και την οικονομία να έχει επιστρέψει ξανά σε ύφεση.

Το ANC διατηρεί 249 θέσεις στη βουλή των 400 και η αντιπολίτευση 151, άρα θα χρειαστούν 50 βουλευτές του κόμματός του ANC για να εκδιωχθεί ο Ζούμα και η κυβέρνησή του. Εάν περάσει η πρόταση μομφής, ο Ζούμα θα απομακρυνθεί από την εξουσία αλλά θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος έως τον Δεκέμβριο, οπότε λήγει η θητεία του στην ηγεσία του κόμματος και και αναμένονται εκλογές για νέο ηγέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ