ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Χάκερς επιτέθηκαν σε κυβερνητικές ιστοσελίδες

Βενεζουέλα: Χάκερς επιτέθηκαν σε κυβερνητικές ιστοσελίδες
Kacper Pempel/REUTERS

Κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε σε κυβερνητικές ιστοσελίδες στη Βενεζουέλα. Μία ομάδα χάκερ υπό την ονομασία «The Binary Guardians», ανήρτησε στα sites μηνύματα υποστήριξης για την ομάδα που οργάνωσε την εξέγερση κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στην Βαλένσια.

Η κεντρική κυβερνητική σελίδα «μετέδιδε» για κάποια ώρα το μήνυμα των χάκερ για την «Επιχείρηση Ντέιβιντ», όπως φέρεται να ονόμασαν οι ένστολοι την προσπάθεια εξέγερσης. «Οι μέρες της δικτατορίας είναι μετρημένες», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Μεταξύ των σελίδων που έγιναν στόχος της επίθεσης ήταν και αυτή του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το BBC.

Η αποτυχημένη εξέγερση

Την Κυριακή κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας ένα βίντεο που αποτύπωνε τους επίδοξους εξεγερθέντες να δηλώνουν την πρόθεσή τους να ρίξουν την «τυραννία» του Μαδούρο.

Λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση πανηγύριζε για την πάταξη της «τρομοκρατικής επίθεσης», όπως χαρακτήρισε την προσπάθεια των «ανταρτών».

Η επίθεση φαίνεται πως σχεδιάστηκε από 20 άτομα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Δύο άτομα σκοτώθηκαν, ένας τραυματίστηκε σοβαρά και επτά συνελήφθησαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης του στρατού, σύμφωνα με τις διωκτικές Αρχές.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας υποσμηναγός που είχε παραιτηθεί από τη θέση του. Οι υπόλοιποι ήταν απλοί πολίτες που φορούσαν στρατιωτικές στολές.

2017 08 06T211400Z 501724539 RC19BCE76400 RTRMADP 3 VENEZUELA POLITICS

(Miraflores Palace/Handout via REUTERS)

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό και την σύλληψη 10 αντρών που κατάφεραν να το σκάσουν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο πρόεδρος συνεχάρη τον στρατό για την «άμεση αντίδρασή» του, τονίζοντας παράλληλα πως κέρδισαν τον «θαυμασμό» του. Έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» εκ μέρους «μισθοφόρων» και εμφανίστηκε σίγουρος για την σύλληψη των αντρών που διέφυγαν. «Θα τους πιάσουμε», είπε.

Οι εξελίξεις στην Βαλένσια ήρθαν μόλις μία μέρα μετά την «καρατόμηση» της γενικής εισαγγελέως, Λουίζας Ορτέγα, η οποία είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή της στην ορκωμοσία της Συντακτικής Συνέλευσης, λόγων των καταγγελιών περί νοθείας στις εκλογές, αλλά και τον κατ’ οίκον περιορισμό του Λεοπόλδο Λόπεζ, ενός εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ