ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία εγκρίνει την επίσκεψη βουλευτών σε γερμανική στρατιωτική βάση

Η Τουρκία εγκρίνει την επίσκεψη βουλευτών σε γερμανική στρατιωτική βάση
REUTERS/Tobias Schwarz/Pool/File Photo

Την επίσκεψη γερμανών βουλευτών σε στρατιώτες που υπηρετούν σε αεροπορική βάση της Τουρκίας τον ερχόμενο μήνα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού του ΝΑΤΟ συμφώνησε να εγκρίνει η κυβέρνηση της Τουρκίας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την άρνηση της Άγκυρας να δεχτεί μια επίσκεψη εκεί τον Ιούλιο.

Οι δύο χώρες που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βρισκόνται σε διαμάχη αναφορικά με την πρόσβαση σε γερμανούς στρατιώτες σε τουρκικές βάσεις.

Επίσης, η Τουρκία συνέλαβε δέκα ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, ανάμεσά τους και έναν Γερμανό, στο πλαίσιο μέτρων ασφαλείας εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου αναφέρει πως η Τουρκία έχει συμφωνήσει με μια πρόταση του ΝΑΤΟ για επίσκεψη στην αεροπορική βάση που βρίσκεται κοντά στην πόλη Κόνια (Ικόνιο) στις 8 Σεπτεμβρίου.

Βάσει του σχεδίου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόουζ Γκοτεμέλερ θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας και θα πάρει μαζί της έως και επτά μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

«Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συμφωνήσει με αυτή την πρόταση», γράφει στην επιστολή του ο Γκάμπριελ.

Σημειώνεται πως οι επανειλημμένες αρνήσεις της Άγκυρας να επιτρέψει στους βουλευτές να επισκεφθούν γερμανούς στρατιώτες στη αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία οδήγησε το Βερολίνο να μετεγκαταστήσει αυτούς τους στρατιώτες στην Ιορδανία.Ακόμη, αρνήθηκε να επιτρέψει μια επίσκεψη στην Κόνια που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Το Βερολίνο επιμένει πως οι βουλευτές πρέπει να έχουν πρόσβαση στις στρατιωτικές αυτές βάσεις καθώς, οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Γερμανία ότι βοηθά τρομοκράτες με το να μην αποκρίνεται στους φακέλους που στάλθηκαν στο Βερολίνο ή στην παράδοση υπόπτων που καταζητούν οι τουρκικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ