ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 10 νεκροί σε μάχες τζιχαντιστών της αλ Κάιντα με το στρατό

Υεμένη: 10 νεκροί σε μάχες τζιχαντιστών της αλ Κάιντα με το στρατό
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Naif Rahma

Τέσσερις στρατιώτες και έξι φερόμενοι ως τζιχαντιστές της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 10 στρατιώτες τραυματίστηκαν την Τρίτη όταν ένας βομβιστής-καμικάζι που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και ένοπλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε ένα στρατόπεδο στη νότια Υεμένη.

Η επίθεση στοχοθέτησε άνδρες του 103ου τάγματος του στρατού, όπως έκανε γνωστό αξιωματικός των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η αλ Κάιντα εκμεταλλεύθηκε το χάος που επικρατεί εδώ και χρόνια στην Υεμένη για να προσπαθήσει να βαθύνει και να επεκτείνει τα ερείσματά της στην χώρα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, με την υποστήριξη μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αναμετράται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η ΑΚΑΧ έχει εξαπολύσει αναρίθμητες βομβιστικές και άλλες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, κυβερνητικών αξιωματούχων και κτιριακών εγκαταστάσεων. «Ήταν μια τρομοκρατική επίθεση που απετράπη», δήλωσε ο αξιωματικός σχετικά με την ενέργεια στη Τζουχέιν, στην επαρχία Αμπιάν, όπως μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία.

Ο στρατός της Υεμένης βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για να αναπτυχθεί στην Αμπιάν και να εκδιώξει τα μέλη της ΑΚΑΧ από την επαρχία, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία.

Την περασμένη εβδομάδα οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Υεμένη, με την υποστήριξη δυνάμεων των ΗΠΑ αλλά και των ΗΑΕ, αναπτύχθηκαν στη γειτονική επαρχία Σάμπουα, όπου δρα επίσης η ΑΚΑΧ. Σύμφωνα με κατοίκους και αξιωματούχους, οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές χωρίς να δώσουν μάχη.

Στη Σάμπουα βρίσκονται πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, ανάμεσά τους ο τερματικός σταθμός αερίου του Μπελχάφ, ο οποίος θεωρείται η σημαντικότερη ενεργειακή εγκατάσταση της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ